Gamla banan

Sista uppdateringen 26 Oktober 2020

Detta är sista uppdateringen på fliken gamla banan. Nu är allt rivet och det nya rummet är snart klart att tas i bruk som sovrum. Bredspacklat och målat. Fönster och nytt golv beställt. Om ca en månad så påbörjar jag bygget i nya rummet. Har abstinens, saknar min bana..

Rivning 5 September 2020

Idag tog jag beslutet att påbörja rivningen av gamla banan. Känns lite vemodigt att riva måste jag erkänna. Målet är att ha rivit banan, totalrenoverat rummet (bredspackla väggar, byte av fönster och byte av golv) till års skiftet. Därefter kan jag börja bygga den nya banan i ett stort fint rum. Något att se fram emot och som gör att rivningen känns lite lättare 🙂 Är lite imponerad över mig själv hur noga jag byggt den gamla banan… Lödd och krympslang på alla förlängningar bla.. Nu packas allt ner och bokförs, Skenor rensas på limrester.

Lokstallet 7 Augusti 2020

Tyvärr fick jag göra mig av med mitt fina lokstall från Märklin. Det stallet var ämnat för Märklins nya vändskiva som är på 9,5 grader. Tyvärr lär det dröja innan Märklin släpper den nya skivan så jag avbeställde den och lokstallet fick ett nytt hem hos Dag i Kungsbacka.


Den vändskivan som jag sen köpte digitaliserade jag med LDT dekoder. Denna är en 15 graders skiva och då passar KIBRIS fina lokstall alldeles perfekt för mig. Det är väl så nära svenskt lokstall man kan komma. Det står en del beskrivet med fina tips i den fantastiska boken Lokstall & Verkstäder från ModellRallaren. Kan jag rekommendera för er som skall bygga lokstall. Massor av tips och idéer. Det var Kjell på Märklinverkstaden som gav mig tipset till lokstallet. Jag hade först tittat på Fallers stora lokstall men KIBRIS är några strå vassare tycker jag. Men smaken är som baken….

Nåväl, införskaffade 3 stycken lokstall och två tillbyggnader för långa lok. Skillnaden i färg på dessa två. De ”gamla” lokstallen som finns i handeln nu är lite ljusare bruna medan de ”nya” tillbyggnaderna är lite mörkare precis som de nya lokstallen som KIBRI kommer att skicka ut till handlarna. De har varit restade i ett par månader hos KIBRI så jag hade tur att få tre. Ett från Pervalds och två från Eskader. På den ena bilden ser man på vänstra sidan en del av lokstallet och på den högra ser man en del av tillbyggnaden. Skillnader i färg. Och… en stor skillnad däremot som Kjell nämnde på Fb forumet är kvalitén i plasten. Det från Pervalds var seg plast som gick att hantera ”normalt”. De två från Eskader var så skör, typ gamla c-räls. Gick i sönder vid minsta lilla böj.. Nu vet jag att det inte hade varit något problem att få nya delar från KIBRI men jag limmade ihop de delar som gick sönder. En port var sönder redan vid leveransen. Postnords hantering?

Lokstallen är mycket lätta att bygga med ett minimalt användande av lim. Man knäpper ihop delarna och det är en alldeles förträfflig passform. Jag byggde lite regelverk inne i lokstallet av Evergreen plast. Tyckte det gjorde mycket för utseendet. Täckte väggarna med Faller tegelstruktur från HABO Hobby. Målade balkarna bruna. Givetvis skall golv och inredning tillkomma, och det skall ”skitas ner” lite invändigt. Monterar lokstallet på en plywoodskiva så kan jag göra allt klart och sedan bara installera modulen på banan.

Klart att man skall ha dörrar som kan styras med TrainController! Märklins nya lokstall är förberett för servo installation vilket inte KIBRI är. Men inget är omöjligt och allt går att lösa har jag lärt mig (av min pappa J ) Jag installerade 8 st servos från Möllehems Gårdsproduktion. ESU servo dekoder som styr dessa. Det fina med denna dekoder är att man kan ställa hastigheten på servos vilket gör att dörrarna stängs snyggt och prydligt. Pilligt och ett noggrant arbete att installera. Byggde upp hållare med plastic card, skruvade fast servos i dessa och 1 mm pianotråd som dörröppnare. Varje dekoder styr 4 servos och jag har två dekodrar därav 8 dörrar som styrs. Den sista dörren får stå i öppet läge så länge.
Belysning i form av varmvita LED från NOCH limmade under servo hållarna, en till varje stall ger ett varmt lite gult fint sken.

Fick ett tips av Par Engis om att flytta fram skorstenarna för att försvenska stallet lite mer. Detta kommer givetvis att göras när taket läggs på efter monteringen på banan. När lokstallet är på plats kommer även servos att finjusteras i hastighet osv. Ett snyggt och pampigt bygge tycker jag. Bra kvalité förutom den sköra plasten på två lokstall. Nu återstår ”bara” att vädra stallet. Ja, såhär i efterhand skulle jag kanske gjort det först av allt men det

Järnvägsövergång 17 Maj 2020

Beställde hem material för en järnvägsövergång med ljud och signaler. Det blev Entec bommar, byggsats i nysilver. Lite klurigt med löddningen men det blev bra till slut. Servos och ljudmodul från Möllehems Gårdsproduktion och signaler från Veissmann. EOS servodekoder. Tanken är att låta TC styra övergången. Jag kommer inte att montera denna på befintlig bana utan den kommer att pryda sin plats på nya banan. Jag kommer inte att bygga mer på denna just nu så den hamnar i förrådet så länge.

BP Mack i Kalmar 5 Maj 2020

Beställde den trevliga byggsatsen på BP macken som fanns i centrala Kalmar på Kaggensgatan. Macken revs på 60-talet för att det skulle byggas kontor på tomten. Jag älskar dessa laserskurna byggsatser. Köper uteslutande Joswood och från Kalmar Modelljärnväg som tillverkat byggsatsen på BP macken. Ingen byggsats för nybörjare. Pilligt värre. Ingen vidare monteringsanvisning. Ja, jag vet att jag har fel färg på skyltar och pumpar men jag tyckte grön och gul var trevligare och mer förknippat med BP. Texten på den vita fasaden slipade jag fram med hjälp av Dremmeln. Suveränt verktyg! Kirurg tape på taket som målades svart för att likna papptak.

Gubbar och gummor 20 April 2020

På grund av Corona så har det blivit mycket arbete på hemmakontoret. En sak som jag har ägnat mig åt mellan möten är att måla figurer. Har målat drygt 800 st. Gissa om man håller på att bli knäpp… Men, nu e de klart iaf. Tot har jag ca 1200 st som skall pryda den nya banan. Det skall väl räcka…. Jag målade alla med Vallejo färger. Ger en matt snygg yta och täcker riktigt bra. Bra penslar som kostar lite mer inköpta i affär för konstnärsmaterial. Figurerna är Preisner och från ett annat tyskt företag som jag inte har namnet på eftersom jag fick dessa i ”lösvikt”.

En annan sak jag har målat är att jag har testat på att vädra med airbrush. Tog en ”billig” lastbil och testade på. Nja, för att vara första gången får man väl vara nöjd. Men det tar ett tag innan jag ger mig på lok och vagnar.

Nu har projektet med vändskivan avslutats. Allt fungerar ypperligt tack vare mina rallarevänner Dag och Michael som hjälp mig med tips och lösningar. Märklins vändskiva 7286, LDT TT-DEC dekorer, L88 och TC Gold. Att få detta att lira ihop var lite knepigt men nu funkar det. Kan lägga upp schedules och låta TC styra den helt och hållet. Fixat lite kringmiljö oxå. En kissnödig kille som parkerat sin moppe. Lite telestolpar och bangårds belysning.

Ola Johansson min partner i Kung i mitt rike 1:87 kom på en ide om att låta en Kungavagn cirkulera bland de medlemmar som var intresserade av att presentera sin bana. En rolig ide och verkligen intressant att se de olika ”kungars” banor.

Arbetet fortsätter med vändskivan 30 Mars 2020

Köpte ett KIBRI lokstall med en plats. Mest för att fylla upp lite. Har fått snurr på v skivan med programmeringen både i CS3:an och TC. Lätt när man läser manualen ordentligt. Är riktigt nöjd med arbetet. Ser bra ut enl mig själv iaf. Nu arbetar jag med att lägga in block och spårledning. Har läst manualen för detta 🙂 Köpte en Dremmel som jag nu undrar hur jag kunde klara mig utan tidigare. Man kan ha den till allt möjligt. Just nu har jag kapat räls med den.

Vändskivan 26 Mars 2020

Sista utbyggnaden på befintlig bana blir vändskiva Märklin 7286 och Märklin dekorer 7686. Tröttnade på att vänta på Märklins nya digitala skiva som blir uppskjuten gång på gång plus att jag var inte så nöjd med utseendet. Lite klumpig i mitt tycke. Vid installationen av skivan så märkte jag att CS3:an och Märklin dekoren inte var vänner. Omöjlig att konfa enl mig plus att den har begränsningar när det gäller schedules i TrainController. Tips från rallarevän var Littfinski LDT TT-DEC dekodern. Installationen gick smärtfritt. Dedikerad ström matning. Nu återstår bara att kalibrera den. Bara och bara…..

Testade oxå min nya GrassMaster. Vilken skillnad! Dyr? Ja men värt pengarna om man skall ha fint och realistiskt gräs. Som barlast använde jag pimpsten. IKEA Växa 3liter för 49:- Kanon att arbeta med, bra färg, suger åt sig limmet, ljud dämpande. Det jobbiga var att krossa det lite finare än det var när det köptes. Använde ekonomichefens mortel till detta. Plockade fram air bruschen och sprutade på lite brun färg. Blev snyggt tycker jag. Problemet är att det är så himla kul att måla med den så att man vill spruta på allt 🙂 Installerade lite bangårds belysning. Första gången jag använder K-Skenor vilket jag tyckte var helt ok. Nu återstår att göra spår ledning på alla spår runt v-skivan.

Dressinskjulet från Joswood och dressinen från Tradera kom oxå till användning. Lokstall från Jeco är beställt.

Lite händer trots allt 29 Jan 2020

Vad händer på Änglanan? Det var ett tag sedan jag uppdaterade bloggen ju…. Har lagt en hel del tid på att lära mig programmera i Arduino. Gjort små displayer som info tavlor på banan. Rätt kul grej och något som drar ögonen till sig på besökare. Inget att rekommendera för någon som inte har ”programmeringstänket”. Min rallare vän Roland har hjälp mig med att printa ut display hållare i 3D.Inköpt Snälltåget med vagnar. Har försett vagnarna med LED belysning från TrainTech vilket är en suverän lösning tycker jag. Belysningen startar asap vid rörelse och släcks 4 minuter efter att vagnen har stannat. Har även monterat in slutbelysning på ett par av vagnarna. Har placerat in figurer i samtliga vagnar. 

Köpte Preiser samlingen där man själv skulle måla. Ja.. jag drömde om små gubbar på nätterna. Pilligt värre men kul!

Har även monterat in en TrainTech LED list i Y6 vagnen, borrat hål i taket fram/bak och monterat in LED belysning även här. Placerat figurer i vagn och motorvagn. TrainTech LED belysning kan jag verkligen rekommendera! Inget flimmer, behagligt sken, knappbatteri som varar i år, ingen släpsko eller el-koppel.En sak som min rallare kompis Kjell Ericsson lärt mig. Dokumentera, dokumentera! Jag har lagt en halv dag på att dokumentera allt på banan. Man får ut fina rapporter från TrainController bla. Rapporter bestående av adresser på allt, jag har en del utöver växlar/lok tex belysnings tillbehör från TrainTech som allt har en adress på sig, signaler, servos etc. Tanken är att uppbyggnaden av min nya bana skall förenklas när allt finns dokumenterat. Sen är dokumentations pärmen ett utmärkt redskap vid ev felsökning. Givetvis så skall den uppdateras och hållas aktuell. Allt finns digitalt lagrat för enkel uppdatering.Jag har även fixat lite i min ”fixar hörna”. Köpt sortimentskåp på Biltema. Sorterat smådelar osv. Ordning och reda är A och O när man meckar. Nu är det så att denna hörna delas med ekonomichefen. Här håller hon på med sina planteringar, syr och klipper vovven. Hon har strikta order på att hålla iordning här. Sen får jag ta det lite med silkesvantarna, gäller att hon är på gott humör. Bearbetning pågår fortfarande om nytt/större rum för bygget.

Ett program jag kan rekommendera för inventering av lok/vagnar är iMoVe. Jag har det på min iPhon, iPad och MAC. Allt syncas till iCloud. Det finns en version för Windows också. Här skriver man in all data för lok/vagnar och lite till J bilder går att infoga. Ett bra inventeringsverktyg, om inte så för försäkringsfrågan vid ev stöld.

En sak som jag inte fick igenom. Jag hade beställt en metallskylt att sätta sidan om ytterdörren. En skylt med lok/Änglabanan. Det föll inte i god jord. Ekonomichefen bara skrek ”Aldrig i livet” den kommer inte upp över min döda kropp. Nåväl, den pryder nu väggen i mitt kontor (än så länge).

Händer inte så mycket 24 Nov 2019

på Änglabanan för tillfället. Testar ljusmodulen från LittFinski, har börjat laborera med signaler. Har fått igång alla lokdörrar med servos och kan styra dom via TrainController.

En sak som har stört mig mkt ät att varje gång man skall ha en liten pryl så blir det letande i alla lådor. Köpte ett sortimentskåp och sorterade upp. Nästa ryck är att jag skall göra någon slags hållare till alla färger som jag har. Roligare att arbeta ifall man har det snyggt och lätt tillgängligt.

Älskar dessa tankvagnar! Så himla snygga!

 Lokstallet, eller rättare sagt lokstallen. Två st från Märklin som jag byggt ihop. I väntan på den nya vändskivan ska släppas köpte jag en gammal digitaliserad i nyskick och hade en tanke att sätta in denna mest för att testa. Men det sket sig.. Den nya vändskivan och lokstallen är 12 grader på alla spår. På de gamla vändskivorna är det 7 el 9 grader. Så ut på Tradera, lättsålt tänkte jag. Men icke.. Jag hade satt ett reservationspris som inte var högt. Två bud under reservationspriset så den gick inte ut. Nåväl, den får ligga till sig lite…

 Har har jag skapat en liten hörna där Televerkare skall hålla till. Min polare Hans har flaggat för att han har gjort en Telebil till mig av en Duett. Skall bli spännande att få in den på banan!

 Arbetet i full gång i grustaget!

Ja det är som sagt var inte mycket byggt. Ekonomichefen tyckte att jag skulle byta ut ett fönster i köket till en altandörr. Snabbt gjort. Det är ju bara att såga ner till sulan bredden är ju den samma, gjort på en helg. Jo visst. Trötta mig.. Bor i ett stenhus inte ett trähus. Men måste hålla med om att det blev bra till slut. 

Detta och sol cells projektet har gjort att modelljärnvägen fått hålla tillbaka. Men nu är det full rulle igen. Testar en massa saker inför bygget av nya banan. 19 månader kvar sen är man pensionist och då skall bygget ha påbörjats. Jag kommer inte att sitta i Stadsparken och mata duvorna. Nä det blir full fokus på modelljärnvägsbygget!

Lokstallet 13 Okt 2019

Ja, så kom då Märklins nya lokstall som jag beställt. Det var längesedan jag blev så snopen när jag hämtade ut det. Det var en byggsats. Trodde det var färdigt att ställa på banan. Men..eftersom vissa (Hans Lindberg) kallar mig Mr Joswood så var det bara att hugga i. Denna sats rekommenderar jag inte till någon att bygga om man inte är van och även har byggt med laserskuren papp tidigare. Först en noggrann genomgång av delarna och även studera bygganvisningen ordentligt. Den var inte helt enkel eftersom det saknades en hel del i bygganvisningen tycker jag. Speciellt om man skall bygga in servos vilket jag gjorde. Noggrannhet är A och O med denna byggsats, plus att var väldigt försiktig med limmet och limrester.

Om man skall ha ytterligare ett stall så skippar man ena väggen och sätter dit medföljande stolpar ist. Jag kommer att ha ytterligare ett stall på nya banan men jag byggde ändå med en vägg. Löser det när det är dax.

Många klädnypor är bra att ha!Skenorna som öppnar/stänger portarna skall glida lätt i sina hållare. Detta fick jag till genom att slipa med sandpapper en halv mm på varje sida om skenan. Likaså skall dörrarna inte ta emot i kanterna för då orkar servos inte driva dom.

Stallet var anpassat för både C ovh K räls. Jag skall ju ha K räls på banan men vändskivan jag beställt är för C räls så därför kör jag lokstallet anpassat för C räls. Något som var helt omöjligt att limma (innan jag kom på lösningen) var korsvirket. Det var i stora hela ark och när jag började pensla på vitlim på en del så torkade det snabbt som bara den, helt omöjligt att hantera. Det jag görde ist var att jag tog NOCH spraylim och sprejade arket med och sen var det en lätt match att få på.Det följde med LED 6 st som var kopplade till ett litet kretskort. Lätt att montera och jag limmade upp de tunna kablarna med vitlim på sidorna av stolparna. Jag funderar på att inte limma taket. Tänker på om det blir strul med servos så är man illa ute ifall man inte kan lyfta upp taket. Får se om jag kommer på en lösning på detta. I det hela så är det en mycket fin byggsats med kanon passform. Men som sagt var, inget för nybörjare..

Jag älskar ju Joswood byggsatser och har börjat samla på mig till den nya banan. Dessa tre är månadens bygge.

Jag gör aldrig några fynd på Tradera brukar jag säga med dessa tre tagna ovan var fynd. Nya och billiga. Den i mitten och den översta är Marklin och den nedersta en militärvagn från Lilput. Jag fotograferar allt mitt rullande material och lägger in dom i ett program som heter xMove. Här lägger jag in all tänkbara data som digital data, skick, pris, mm mm plus en bild. Synkar den sedan med min iPhone och iPad så har man alltid med sig vad det är man har i rullande material. Kan verkligen rekommendera detta program. Tidigare så körde jag Excel ark men det blev inte bra och xMove är dessutom sökbart. En data bas helt enkelt.

Tidningsartikel 29 Aug 2019

Fick en intressant tidningsartikel av min rallare vän Stehn Söderman. Ja rallare eller rallare. Han bygger otroligt fina miljöer med fordon. Han slår även ett slag för Kung i mitt rike 1:87. Läs och njut :-). Hoppas det går att läsa artikeln eftersom det är en .jpg bild.

Besök hos 11 Aug 2019

Helgen som varit har Hans haft öppet hus för inbjudna gäster. Jag har äran att få komma och jag tackar Hans och hans fru för allt som dom ordnat. Fick träffa många härliga vänner och vissa har man bara haft kontakt via webben. Hans har en imponerande bana och de delar som är färdiga med landskap är mycket välbyggda och verklighetstrogna. Willy gör ett stort arbete förstod jag. En hejare på berg (och campingplatser). Mycket snyggt lagd grus! Jag tyckte Hans höjd på banan var suverän. Kommer att bygga min egen (nästa) bana i samma höjd. Hänghöjd 🙂 Man blir ju inte yngre med åren och det där med att krypa blir svårare och svårare. Köpte en hel del fina träd av Göran. Pervalds var oxå på plats som gäster. Lotteriet som Hans för övrigt sände live på Facebook startade kl 15.00. Vissa hade tur:- ja inte jag men jag hade inte heller så många lotter. Thomas (lilla Edsbyn) och jag hade ett mycket intressant samtal. Kommer att bli flera framöver 🙂 Ja en mycket givande eftermiddag! Än en gång, tack Hans. Låter bilderna nedan tala för sig själv. Bilderna är tagna av mig och Thomas.

Mötet i gläntan – UFO 11 April 2019

Jaha undrar några. Vad har detta med modelljärnväg att göra? Jo, jag har gjort ett scenario på Änglabanan från 1946 då Gösta träffade på utomjordingar i Sibirien skogen i Ängelholm. Några stenkast ifrån där jag bor faktiskt. Min vän Roland har skrivit ut UFOt i 3D skrivare som som jag vill ha den. Blev perfekt! Scenen visar utomjordingarna när dom ger Gösta en sten. Under UFOt sitter en lampa som blixtrar till random. Fick inte med denna på bilden. Ta er tid att läsa Claes Svahns bok Mötet i gläntan. Mkt intressant. 

Sveriges mest kända – och spektakulära – närkontakt mellan en människa och ett okänt föremål inträffade den 18 maj 1946. Den då 28-årige Gösta Carlsson mötte då i utkanten av Ängelholm ett diskusformat föremål och dess besättning. Händelsen har undersökts av UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn och resulterade 1995 i boken ”Mötet i gläntan” 

Söndagskörning 7 April 2019

Denna helgen har det verkligen varit flashback till ungdomen. Kom ihåg vilken fruktansvärd pollenallergi jag hade runt 10 års åldern. Kunde inte vara ute och leka pga allergi. Mina föräldrar tyckte synd om mig och köpte ett startset med Märklin. Minns att det var ett ånglok med tre vagnar, till detta köptes mer spår och ett amerikanskt lok Santa Fe´. Byggde upp allt i garaget på en spånplatta. Detta var grunden för mitt MJ intresse. Flashback ja… så mkt pollen och skit i luften. Nyser, näsa och ögon rinner och dum som man är så vill man ju inte äta medicin för det.. Dottern som är apotekare fick rycka in och jag fick ge mig. Så.. söndagen tillbringades precis som i ungdomen med modell järnvägen.

Fredag eftermiddag när jag satt på hemma kontoret och arbetade kom ett gäng håriga snickare och skulle byta fönster på ovanvåningen. Ett arbete som ekonomichefen hade beställt och som var startskottet för hennes projekt. Jag såg bara hela semestern försvinna… Altan skall läggas, insynsskydd skall byggas, buskar och gräsmatta rivas upp, mur byggas, ny gräsmatta, fönster i kök ersättas med en glasdörr. Ja de e ju inte gjort på en vecka precis. Ekonomichefen såg hur förtvivlad jag såg ut och sa helt plötsligt: ja det ser ju ut som om du skulle kunna få plats med en trädgårdsjärnväg här oxå. Djäklar vad jag älskar den kvinnan! Är redan halvvägs i planeringen av den banan. Känns mycket lättare nu att ta tag i allt det andra 🙂 Fast det ligger månader fram innan tåget tuffar runt… Någon som har tips på ute bygge av tågbana så hör av er.

I torsdags var jag och tittade till några tekniker jag har i Stenugnsund. Plötsligt uppenbarade sig denna skönhet. T44, står på min önskelista!

Träff mm 24 Mars 2019

De roliga elektronik grejerna som jag beställt från England har jag börjat installera. Infotavlan och grillen har jag berättat om tidigare. Nu gjorde jag bla en fotograf med blixt som fotar sin fru (får man hoppas) i natur reservatet. Satte även en saftblandare på en av arbetsmaskinerna i grus taget. Gör så mycket med de små detaljerna. Ett UFO kommer at placeras i bak kanten av natur reservatet. Vi har ett i Sibirienskogen i Ängelholm där ”Pollen kungen” som han kallades träffade på ett UFO med små gröna gubbar som han pratade med. Vet inte vad han gick på den kvällen men det har skrivits massor om detta och det är ett välbesökt turistmål. Pollenkungen startade fö vårt hockey lag Rögle Bandy Klubb. Köpte in bla Uffe Sterner om någon kommer ihåg det.

Vid grillen har det samlats lite folk som grillar korv. Det börjar bli vår i luften så det är ju en bra ide.

På Lillgatan grillas det oxå. Roffe meckar med sin moppe och Birgit fixar lite lunch på den nyinköpta grillen. Weber såklart!

Jag ville ha något lite pampigt på berget i bakgrunden. Funderade och funderade… Ja, varför inte Änglabanan i ”Hollywood” stil tänkte jag. Pratade med min rallare kompis Roland om det och han kunde fixa bokstäver utskrivna i 3D till mig. Blev så bra så… Funderar på två små spottar som lyser upp det hela. 

Igår hade vi en träff/workshop hemma hos Dag i Kungsbacka. Jag, Roland, Peter, Dag och Kjell hade en mycket trevlig och lärorik dag. Jag lärde mig massor av knep när det gäller TrainController. Hoppas att jag tillförde de andra något oxå. Kjell hade nytryckta tröjor med sig med Märklin Verkstaden. Klart man skall ha en sån! Kanske intresset för Kung i mitt Rike 1:87 oxå finns för ”Kunga tröjor”? 

Nyfunna vänner som det var mycket trevligt att träffa. Vi kommer att ha återkommande träffar.Ja, och när man kom hem hade ekonomichefen sprayat gräsmattan i lysande neonrött lite här och där. Nu har det slagit över på riktigt tänkte jag… Men hon hade ritat upp var det skulle anläggas gångar, altan, buskar, häckar och murar. Herre djäklar… jag såg hela sommarsemestern flyga åt skogen. Den och min modelljärnvägsbudget… Det blir jag som skall fixa detta såklart. Och förresten sa hon att du kan väl ta bort köksfönstret och sätta in en altandörr i stället. Vi måste ju kunna komma ut till den nya altanen. Jam det är ju jääättteee lätt! Bara att såga i tegel och så vidare… herre djäklar vilken sommar som väntar mig… Men jag har ett litet ess i rockarmen. En trädgårds modell bana kommer jag att göra i samband med detta. Hoppas jag på i alla fall!

Skönheten 17 Mars 2019

Så kom den äntligen till Änglabanan. Det gamla orange Rc5 loket som Joel Person så fint byggt om till ett svart Rc6.

Joel har gjort ett mycket fin gediget arbete. Det som var synd var att de små silver SJ dekalerna från Byggsvenskt ”försvann” in i det svarta och syntes inte. Har kontaktat Byggsvensk för att se om det finns vita i samma modell.Joel tog först bort all den orange färgen och då visade det sig att lok kåpan var svart i grund och botten. Han la först på ett lager grundfärg innan det svarta lackerades. 

Jag fixar lite vidare på området runt vändskivan. Körde lite moln med airbrushen. Det är så himla kul att måla med den.. Snart kommer jag att ge mig på att vädra lite vagnar med hjälp av airbrush. Svårt att misslyckas… eller… Jag beställde Mograf bakgrund från HABO Hobby. Fotobak grund utskrivet på A3 fotopapper. Riktigt bra kvalitet och fina miljöer. Beställde bakgrunden till vändskiva området som en test men jag kommer att beställa annan miljö framöver eftersom jag blev imponerad av kvaliten.

Var hemma hos min rallarekompis Roland på en snabbvisit igår och fick ett bra tips på en vändslinga som han har gjort runt sin vändskiva. Fick precis plats på min yta. Tyvärr så är det R1 böjar skulle vilja ha minst R2 el R3 men bättre än ingeting.

Ekonomichefen håller sig lugn. Hon har drabbats av förkylning och orkar inte engagera sig i mitt. Hon hostar så hon låter som ett gammalt ånglok. Hoppas stackarn snart blir frisk iaf. 

Roliga grejor 15 Mars 2019

Har fått hem lite roliga grejor från England. Det jag har installerat av dom är bla en infoskylt som man programmerar med den text man vill ha. Översta raden fast och nedersta rullande. Plus en fungerande klocka. Texten har en DCC adress och klockan en vilket gör att man lägger till den som ett ”lok” i DCC enheten och sen kan man programmera hur man vill ha den konfigurerad. Man kan koppla den till tex en kontaktskena så att den visar olika text för olika lok. Finns hur mkt som helst att göra med denna. Ett verkligt lyft på banan!

En annan rolig grej är en LED som har en egen DCC adress. Kan programmeras och styras via CS3 tex. Jag valde att göra denna till en utegrill med endast till och från. Grillen gjorde jag av metallhylsan som sitter på en blyertspenna med suddgummi.

Blev verkligen effektfullt. Nu återstår detaljerna runt om. Personer som grillar. Någon som har tips på hur man gör en korv i skala 1:87 🙂 Har fler grejor roliga tillbehör som skall installeras. Återkommer med detta :-)Det finns ingen återförsäljare i Sverige till dessa prylar. Jag funderar på att dra in ett lager och sälja vidare på mässor osv… Får se hur det blir…

På söndag skall jag hämta mitt Rc5 lok som jag har lämnat iväg för modifiering till ett svart Rc6 lok. Skall bli spännande att se hur det blev. Återkommer med rapport på söndag kväll.Ekonomichefen, ja vad gör hon… hon låter min hobby vara ifred just nu då hon har fullt upp med sin hobby. Hon har (är inte så hemma i detta) försått en massa grejor… Det finns odlingslådor som jag har satt upp belysning till i garaget. Där växer det så det knakar.. Tror att det är chilli bla som hon odlar. Bra att hon har en egen hobby att ägna sig åt :-)Titta även in på min lilla flik ang cobratelefoner!

Gubbar gubbar 17 Feb 2019

Efter Trollhättebesöket har det hänt en del. Har monterat in belysning, gubbar och dekoder i tre personvagnar. Snål som man är (tycker det är hutlösa priser på figurer) så köpte jag omålade figurer. Ekonomichefen har tagit mitt (nja vårt) arbetsbord i besittning för att lägga ett puzzel. Ja det går inte fort inte.. 1000 bitar.. tog någon vecka för henne att få det gjort. Men vi samsades om platsen. Jag höll på att bli galen på att måla alla dessa figurer. Ångrade mig nästan att jag inte köpt färdiga… Men det blev klart till slut och fint blev det.

Byggde ut med ytterligare en dold bangård. 4 växlar och några kontaktskenor kopplades in. Man har nu vanan inne så allt funkade ua direkt. Skönt med lite fler uppställningsplatser på banan.

Nu har jag beställt Märklins nya digitala vändskiva. Kommer inte förrän till hösten tydligen men… den som väntar på på något gott… Fins bra med tid att planera var den skall in på banan någon stans, trångt börjar det blir…. Har även beställt Vollmers lokstall för 6 lok. Skall bli kul att bygga.

Såhär ser min bana ut i TC. Ja, rätt eller fel? För mig funkar den perfekt. Finns saker att putsa på men man blir ju aldrig klar. Lite av tjusningen. Har en ide att dra ut ett spår på högerkanten ut genom väggen till hallen och där ha en bokyllebana med vändplats. Men ekonomichefen får väl spel om man sågar hål i väggen. Får skicka henne till Ullared en helg och göra det när hon är där isf. 

Trollhättan 10 Februari 2019

Funderade länge på hur jag skulle kunna ta mig till Trollhättan på Tågmarknaden. Till slut kom jag på en bra ide. Älskling vad säger du om en weekend i Trollhättan? Det är väl mysigt, jag bokar ett bra hotell och en bra resturang på kvällen. Ekonomichefen blev jätteglad. Till saken är att jag hatar att bo på hotell, jag bor mestadelen av arbetsveckan på något hotell. Det tog någon veckan innan: javisst älskling, jag har ju glömt att berätta att det är tågmarknad samma helg när vi är i Trollhättan. 🙂 Nåväl släppte ut ekonomichefen med mitt kredit kort på stan och jag åkte till tågmarknaden.
Så himla kul att träffa min Kung i mitt rike 1:87 kompanjon Ola! Det var på tiden! Gick några rundor och letade efter ett lok jag ville ha. Det blev ett Hectorrail. Snyggt lok med en del digitala funktioner. Nu skall det bara kalibreras.

Ola hade tidigare köpt en ESU mätarvagn som han var hygglig att låna ut till mig. Skall bli kul att testa och mäta.

Roligt att träffa alla kompisar som man har tjatat med på forumet. Hans Lindberg visade sig vara en riktigt trevlig prick. Lite konstig dialekt bara men man vande sig snabbt 🙂 Kommer att åka upp och hälsa på honom vid något tillfälle. En annan Hans jag träffade var Hans Lindgren från Lokverkstan. Har handlat en del av honom tidigare bla en digital kran. Det Hans inte vet om ESU dekodrar är inte värt att veta! Hälsade på Stefan Nilsson oxå..
Vi ”forum kändisar” tog en lunch tillsammans.  Anders A, Ola, Kjell (Märklin Verkstaden) Willy, Jan-Olof  m fl.

Mässan var välbesökt. Varmt och trångt men intressant. Något som stör mig fortfarande var att jag missade ett fint lokstall för bara 400:- med en minut.. Killen före mig tog det direkt.. Snopet! Nästa mässa som väntar är Leksaksmässan i Helsingborg. Hoppas få träffa några av gubbarna igen då.

Tilläggas kan att kvällen med ekonomichefen blev bra. Det blev gott vin och tappas på Mojo i Trollhättan. Klart godkänt!

Jag kom på en bra ide´ 6 Jan 2019

Jag har gått och funderat på om jag kunde använda mitt tre meter långa kalibrerings spår på något sätt som uppställnings spår på banan. Det är ju inte så ofta man kalibrerar lok så att ha det liggandes utan att använda det kändes lite onödigt. Spåret är snyggt och prydligt monterat på en tre meter hyvlad bräda, två kontaktskenor är och monterade.

Jag tänkte så här, att om jag sågar hål i väggen från mitt hobbyrum ut till hallen kunde jag fästa kalibrerings brädan snyggt och prydligt på väggen i hallen. Tilläggas att det är en hall på ovanvåningen av huset. Sen kunde man ha ett fint tågset på ståendes på spåret vilket hade varit snyggt. Gick och funderade hur jag skulle lägga fram detta till ekonomichefen. Började ladda igår med en massa komplimanger till henne och i förmiddags släppte jag bomben. Älskling, jag har funderat på en sak. Om jag sågar ett litet hål i väggen från hobbyrummet ut till hallen…. redan där var det kört… är du inte riktigt klok kontrade hon med. Jag vill ha tapetserat i hallen och glöm att du får mer yta än vad du har nu. Ja, så det slutade med att jag fick i uppgift att tapetsera hallen ist.  Att man aldrig kan lära sig att hålla tyst…. Nu tänker jag få in kalibrerings spåret under min bana sidan om den dolda bangården. Kanske nästa helgs pyssel.
Ja, vad har annars hänt på Änglabanan. Jag har satt in belysning i ett par personvagnar. Lite pilligt men det blev bra. Ville inte ha släpsko under så det blev elkoppel från loket och mellan vagnarna. Limmade dit lite resenärer oxå. Det som återstår nu är att montera in en dekorer så man kan tända och släcka lyset. Fick lite bra tips från vårt FB grupp.

Snyggt blev det tycker jag.
En mörk hörna på Änglabanan har grusgropen varit. Inom Eurohobby i fredags och köpte två små LED strålkastare. För och nackdel att man har så nära till Eurohobby 🙂 Blev en fin belysning på arbetsfordonen i gropen. Steg två är att montera in lite belysning i maskinerna.

Jag brukar ju skriva lite om mina andra hobbies här på forumet. En hobby till som jag har är att vara med i lite filmer. Ja, nu är det ju inte precis några huvudroller jag får (tyvärr) men kul är det. Lite polisfilmer har man varit med i, En man som heter Ove har jag oxå figurerat i. Här är en bild på när jag är med i TV serien Bron.

Ja, det är jag till vänster om ni inte visste det 🙂 Det är många väntetider när man spelar in film. På en hel dag kanske det är max en timmes inspelning. Vi hade jättekul i pauserna… Vi spelade in ett avsnitt i Malmö bakom centralstationen. Vid en paus satt jag på en trappa och väntade. Hade polisuniformen på mig. Rätt som det var så kom det en farbror cyklande på trottoaren. Jag kunde inte låta bli utan jag for upp och skrek Stopp i lagens namn. Den stackars farbrorn tvärnitade så det skrek i däcken. Jag sa upplyste honom att det var förbjudet att cykla på trottoaren och att det kunde bli dryga böter för det. Snälla poliskonstapeln, jag skall aldrig mer göra om det. Nåväl, låt det gå för den här gången då svarade jag. Jag tyckte faktiskt det var kul att se vilken respekt man hade med uniformen på sig. Såhär efteråt kan jag tycka att jag var lite taskig mot den stackars farbrorn, men han lär ju aldrig cykla mer på någon trottoar 🙂

Jag har syndat 30 Dec 2018

Som ni vet så började jag på att bygga en silos på ”fri hand”. Hade gjort själva silostornen och behövde material till själva byggnaden till silosen. Körde ut till Eurohobby som ligger väldigt nära där jag bor (till ekonomichefens förtret) för att inhandla plasticard och lite annat material. Carina på Eyrohobby berättade att dom precis fått in en stor samling begagnat, både byggnader och rullande. Döm om min förvåning så har dom en gammal Trix byggsats av just en silos anläggning till ett bra pris. Jag kunde inte motstå denna. En pampig byggnad. Det finns inte att få tag i längre och när jag googlar på den så ligger priset på ca 200 EUR nar den fanns att köpa. Jag sa till ekonomichefen att jag fick den för 500:- vilket var billigt 🙂 Och jag som hade lovat mig själv att inte bygga plast modeller mer….

Nåväl, lättbyggd och man kunde välja att ha 8 eller 12 silos. Jag valde 8 eftersom den hade blivit för stor annars. Belysning, målning av silos (Fallers cementfärg) Lantmännen skylt och lite vädring så blev det riktigt bra!

Nu är det lite tågkörning som gäller. TrainController lär man sig mer och mer av. Det blir till att hålla sig inomhus så mycket som möjligt under morgondagen pga av en skotträdd vovve. Miss Arthur (en tik döpt efter min pappa) är verkligen rädd för smällare. Vi börjar idag med att ge henne lugnande och i morgon kväll är hon helt drogad. Vi får rulla ner och ha TV på högsta volym och sitta med henne i knät. Ett elände med Nyår på det viset. Tänk på våra fyrfota vänner i morgon så att ni inte bränner av raketer inom tätbebyggt område. Med detta sagt vill jag hälsa alla mina blogg läsare Ett Gott Nytt År så ses och hörs vi 2019!

Gatubelysning 3 Dec 2018

Julhelgen har varit lugn på Änglabanan. Inte mycket byggt utan mest kört med tågen. Det är ju det som det är till för egentligen 🙂 Lite har ändå blivit fixat. Var ute en runda på Eurohobby och köpte ett set med 6 st gatubelysning som skulle lysa upp kring gatan där Faller CarSystem snurrar runt. Djäklar vad det gör mycket med lite lampor. Två bangårdslampor blev oxå inkopplade.

Går och spånar lite på fabriksbyggnad och silos. Ställde frågan om storleken på silos i FaceBook gruppen. De som jag har nedan på bild är för höga. Tjockleken är ok om man kortar ner rören så ser dom lite kraftigare ut. Lite att pyssla med i helgen.

Ekonomichefen har hållit en låg profil under julhelgen. Inga listor som jag skall beta av… Jag tror att det beror på att hon lagt sitt krut på att shoppa. När hon kommer hembärandes med alla kassar så säger jag inget. Jag vet vilket svaret blir isf… hon tycker att jag lägger alldeles för mycket på Änglabanan. Älskling, 10 000:- är inte så mycket, tänk så mycket roligt jag har. Och har jag roligt så spiller det över på dig så har ju du oxå roligt. Det köpte hon. Sen att 10 000:- är väl vad man lagt bara på Preiser figurer är en annan sak som jag håller för mig själv.

Jag lovade i den senaste bloggen berätta vad jag samlade på mer än vinylskivor. Cobra telefoner. Jag bara älskar formen på dom! Alla jag har är i perfekt skick och fungerar. Letar lite då och då efter nya objekt att köpa in. På tal om telefoner så letar jag efter en telefonkiosk modell 61, den som är orange. Den sista telefonkiosken i Sverige försvann 2015 så dom är inte lätta att få tag på. Jag har tom ringt Telia och frågat om dom har någon på något gammalt lager men allt var sålt sedan år tillbaka. Så, är det någon som har en orange telefonkiosk liggandes hör av er!! Ekonomichefen kommer att bli jätteglad (or not). 

Trög vecka 16 Dec 2018

Har inte hänt så mycket denna vecka eftersom det har varit mycket jobb och resor. Lite har man ju hunnit med ändå! Gäller att prioritera!

Fick hem min Zundapp KS50. Blå och fin, samma som jag hade när jag var 16 år. Letar fortfarande efter en Puch Dakota blå som var min första moppe. En annan moppe som jag fick veckan innan var ju flakmoppen. Har nu fått en förare som levererar Coca till korvkjollen. Beatles är ju på väg dit med raska steg och dom ser törstiga ut så det kan gå åt en hel del Coca.

Hämtat några vagnar jag köpt på Tradera. Kunde inte låta bli.. gillar speciellt Domus vagnen.

Som vanligt hade ekonomichefen uppgifter som skulle göras. Ut med fru och hund i skogen för att hugga gran. Snål som jag är så ville jag inte betala för en gran men ekonomichefen är så ärlig av sig så vi åkte till ett ställe där man betalar och hugger själv. Barr och skit i en nystädad bil.. jaja mycket skall man stå ut med. Grannen kläddes snabbt. Jag satte stjärnan i topp sen stod ekonomichefen för resten av påklädningen.  Bocken under granen är ett måste. Den har hängt med sedan barndomen och en jul utan den bocken finns inte!

Nu skall ekonomichefen dra ut mig på en långpromenad. Kan vara bra med lite motion tycker hon. Nja..böjd att hålla med. Långpromenad sen hem och grotta ner mig lite i Train Controller. Jag har faktiskt ställt en fråga till Hässleholms modelljärnväg (som kör TC och som är verkligen duktiga på TC) om dom inte har funderat på typ en dags workshop hos dom i TC. Dom har en jätteduktig kille som kunde hålla i den isf. Fick svaret att dom tyckte det var intressant med sen har jag inte hört mer. Är helt övertygad om att det lätt kunde fyllas upp med intresserade. Vet inte annars om det är någon som håller i TC kurser. Vet någon här så tipsa gärna. En fortsatt trevlig söndag på er alla Kungar!

Grustaget 9 Dec 2018

I fredagskväll när jag kom hem från Stockholm låg tre trevliga fordon och väntade på mig. Arbetsmaskiner som min rallarekompis Ola skickat till mig för att ha i grustaget. Grustaget fungerar som en lucka i helixen där jag kan komma åt ställen på banan som jag inte gör från sidan av anläggningen. Passade bra in tycker jag. Lite figurer och lite fler detaljer så…..

Något annat som väntade på mig var även två modeller från Frykes. En flakmoppe och ett bilsläp. Släpet skall monteras ihop så det får vänta ett tag. Moppen skall stå vid den ena kiosken tänkte jag. Samma här, lite figurer och detaljer runt om så blir det fint. Flakmoppen är bara för härlig! Jag har även beställt en Zundapp KS50 blå hos MJ Modeller som hade fått in ett ex… Roligt eftersom det var en sådan moppe jag hade i ungdomen. En annan moppe jag hade som jag köpte ny när jag var 15 var en Puch Dakota. Kostade 1971 2500:- fullutrustad vilket var mycket pengar på den tiden. Inhandlades hos Ängelholms största cykel och mopedhandlare på den tiden. Sven fi**a kallades han av alla pga en skåra han hade i hakan. Ja, stjärnorna får ni ju byta ut med andra bokstäver såklart. Prova med två t 🙂 För två år sedan köpte jag en likadan Puch. Då gav jag strax över 20 000:- för den. Ekonomichefen tyckte det var löjligt när jag körde runt i kvarteret. Kunde även bara sitta på den i garaget och drömma mig tillbaka till ungdomen. Jaja, jag satte in en annons på Blocket och det tog fem minuter så hade jag sålt den för 24 000:-. En bra investering med andra ord. Det är det jag försöker få i ekonomichefen att allt jag handlar till Änglabanan är en investering. Vet inte om hon tror så mycket på det….

På tal om investering så tyckte ekonomichefen att jag skulle investera denna helgen på henne. Hon ville ha en kombinerad kärleks och julshopping weekend i Roskilde. Ja, julshoppingen var jag ju inte så intresserad av men sagt och gjort så drog drog vi över till Roskilde. En stad jag kan rekommendera verkligen. Vikinga museum och domkyrkan är värt sitt besök! Denna helg kostade lika mycket som 3 digitala lok upplyste jag ekonomichefen om. Fast jag måste erkänna att det var en bra helg! 

En annan hobby jag har är att köpa och renovera gamla Marantz förstärkare. Sålde och repererade dessa på 70-talet hos Wallins HiFi i Ängelholm som var och är fortfarande känd för sina högtalare byggen. Nu säljer jag av alla förstärkare jag har pga av jag måste ha plats för alla mina vinylplattor som börjar ta stor plats. En modern skivspelare med en ny förstärkare har installerats i mitt musikrum. Ekonomichefen är verkligen förstående för mina hobbies… Jag har fått inreda ett 70-tals rum hemma där jag har min vinylsamling och musikhörna. Ja jag samlar på mera saker men det kan jag ta en annan gång! Ha en bra vecka alla rallare och kungar! 

Bangården 2 Dec 2018

Fick hem vattentornet från Joswood i torsdags. Såg fram emot att bygga detta i helgen. Först de sedvanliga förplikelserna som ekonomichefen hade planerat för mig. Semesterdag på fredagen, ledig? Nä… då skall det köras till Tyskland och handlas vin och spritdrycker inför julen var det bestämt. Djäklar vilken inköpslista ekonomichefen hade gjort. Det var vin/sprit som motsvarade minst inköp av fyra digitala lok. Ja ja… man prioriterar som man vill…
Väl hemma på kvällskvisten så satte jag igång att bygga vattentornet. Jag bara älskar dessa byggsatser från Joswood! Bygget blev bra trots att jag samtidigt kontrollerade kvalitet på de drycker vi hade köpt innan på dagen. Nu återstår bara lite miljö/figurer runt vattentornet.

Vaknade tidigt på lördagen. Riktigt skitväder som gjorde att dagen såg lovande ut med att tillbringa den på Änglabanan. Men.. som vanligt. Nu skulle julstjärnor, julslingor och annat krafs upp. Jag hatar  detta varje år. Man skall leta förlängnings sladdar, timers som inte fungerar osv… Men detta avklarades på ett par timmar sen hade jag ”fri tid”. 🙂 Började med att montera in en webbkamera till den undra bangården. Monitorerar sedan via en skärm som jag har.  Kan verkligen rekommendera Dlink DCS 932 LB1 som funkar även i totalt mörker. Bilden nedan är tagen i mörker. Jag har en hel del Dlink kameror sedan innan så det var bara att lägga till den nya till Dlinkportalen. Finns massor av finesser med detta. bla notis vid rörelse eller ljud.

Lite fix med containrar som min rallarevän Roland har fixat. Utskrivet i 3D. Målade dom gröna och på med PEAB logga. 

En sak som jag har letar efter som en galning är en gul/svart kon som man kunde se på 60-talet? i vissa korsningar. Det närmsta jag har hittat är denna:

Den jag letar efter har inte stolpen med snurran och foten är mindre och svart. Är det någon som vet vad jag menar och har en bild så hör gärna av er. Tänker skriva ut den i 3D.Söndag och det regnar.. Förmiddagen gick åt att byta två gamla växelmotorer som lagt av. Jag är så tacksam för att jag tog tid på mig när jag byggde banan att såga ut under alla växlar så byte av motor kan ske utan att skruva upp räls. Lite tågkörning sen har ekonomichefen andra planer för oss 🙂 Nästa vecka blir det en del resande för mig.. Linköping ett par dagar sen Stockholm ett par dagar. Blir alltså lite stiltje på Änglabanan. Fast får jag abstinensbesvär kan jag ju starta tåget remote och köra och ha koll på det via web kamerorna. Fast det har ekonomichefen förbjudit mig att göra, hon blir så rädd när det helt plötsligt börjar låta från tågrummet…. Ha en bra vecka alla rallarvänner!

Grustaget byggs 25 Nov 2018

Denna helg har det inte blivit så mycket gjort. Ekonomichefen hade en lång lista denna helg på vad som skulle göras innan jag fick ”leka” som hon kallar det. Fredagskvällen tillbringades med att göra klart i hallen på ovanvåningen för golvläggare som skall lägga nytt parkett golv på måndag. Det är hallen i till mitt lekrum så det är viktigt att det blir bra 🙂 Nåväl jag hann sätta upp de två busshållsplats skyltarna som kom från 0ne87. Riktigt snygga!

Senare på kvällen blev det iaf lite körning. Ja körning och körning. TC körde och jag drack vin.Lördagens punkt på listan var att riva ner en 2 meters skorsten av plåt som användes då vi hade olje eldning i huset. Herredjäklar vilket jobb. Ekonomichefen stod på marken och hejade vilt på när jag gick igång med tigersågen. Detta tog nästan hela dagen för mig, ekonomichefen gav upp efter tio minuter. Fick lägga råspånt, papp och nya pannor där skorren hade stått, tog tid men bra blev det. Det blev inte så mycket tåg denna dag. Älskar att arbeta med kroppen, snickra måla riva och bygga. Man har valt helt fel yrke i livet. Nu blir jag bara trött i huvudet efter en dags arbete på jobb. Slocknade framför tv när jag såg Rögle fick storstryk av Timrå. 

Vaknade på söndagen och såg hela dagen framför mig med tågbanan. Men nej, nu skall det köras på tippen med den gamla skorren. Men efter det då.. nej nu fick någon för sig att det skall upp julstjärnor och slingor lite över allt… ”suck”. Jag kommer att göra detta så jag vet att det blir bra gjort…Men jag har mitt lilla grustag klart. Det gjordes av aluminiumnät på en ram av 4mm plywood. Gjorde det enl Tärnrots ide´med toa papper och vitlim. Ett berg fast tvärt om. Tog lite tid att få allt att torka innan jag kunde måla och grusa. Detta grustag kommer att täcka hålet i helixen som jag använder som lucka för att kunna nå in på en del av banan.

Rätt ok. Kommer att justera lite i kanterna som är svårt att få riktigt snygga eftersom det är en modul att lyfta upp. Lite figurer och fordon kommer att piffa upp ytterligare. Sakta men säkert så går det framåt med Änglabanan. Men det är det som är lite av tjusningen med denna hobby. Man går och klurar på lösningar hela tiden. Nu väntar jag på ett vattentorn som jag beställt i veckan från MJ Hobby. Har även beställt en flakmoppe och ett bilsläp från Frykmodell. Blev så sugen på dessa när jag såg bilder på forumet på andra som köpt dessa på Hjulmarknaden. Riktigt fina modeller! Nej, nu väntar tippen!!

Egnahem 11 Nov 2018

kallades de små husen på ca 80 kvm som började byggas i början på 50 talet. Min bästa kompis Uffe bodde i ett sådant på Liljegatan 7 tillsammans med sin pappa Kalle och mamma Ulla. Försökte skapa ett litet scenario på detta på banan med Kalmar Modelljärnvägs fina husbyggsatser Dackegatan. Liljegatan 5 i det gula huset bodde målarmästare Bengtsson och hans fru Birgit. Birgit var begåvad med en stor barm vilken jag och Uffe ofta spanade in över häcken. Allt som oftast kom Birgit på oss och ropade glatt: hej pågar, vill ni ha varsitt äpple. Det blev många äpplen ätna den sommaren…. Uffes pappa var lastbilschaffis och hade ett party trick han ofta körde. Han kunde öppna en Pripps TT kapsyl med bara tänderna. Ja Pripps var det som alla schaffisar drack på den tiden 🙂 Det hela slutade väldigt illa under en midsommarfest vi hade. Kalle öppnade korken som vanlig med tänderna och råkade sätta korken i halsen. Ingen fattade att det var skarp läge utan Kalle dog helt enkelt. Tragiskt öde… Kommer att fixa två killar som meckar med sina Puch Dakota på tomten eftersom det var det vi sysslade med när vi inte spanade på Birgit.

Har gjort ett litet scenario med Beatlarna från LP:n Abbey Road. Den vita Folkan är med såklart oxå… Har lagt till en ljudmodul som spelar en snutt Beatles.

Har snyggat till begravningsbilen till kyrkan. Monterat in belysning och monterat nummerskyltar och S märke från Byggsvenskt.se. Höjer kvalitet på bilen avsevärt!

Monterat in ytterligare en X växel med dekoder. Har börjat att på allvar programmera med TrainController. Nu finns det tid till det eftersom de stora byggdelarna börjar i stort sett bli klara. Det som står på schemat härnäst är att fixa till hålet i Helixen. Kommer att göra ett öppet grustag dvs bygga berg ”nedåt” 🙂 Ja, nu var denna vecka slut och äntligen är jag helt på G igen efter operationen för två veckor sedan! Nu är det full fart!! Ha en trevlig vecka alla rallarvänner!

Återvänder till jordelivet 4 Nov 2018

Sakteliga börjar jag återvända till jordelivet efter en operation i tisdags. Detta har gjort att jag varit tvungen att hålla mig på hemmaplan. Fördelen med detta är ju att det har blivit gjort lite på Änglabanan i den mån jag har orkat, en annan fördel är att ekonomichefen passar upp en med mat och kaffe. Jag hade planerat att åka till Älvsjömässan i helgen men det kunde man snabbt glömma. Glad att man kan hasa sig fram någorlunda. Ekonomichefen undrade om jag inte skulle klä ut mig och hasa mig runt i kvarteret om kvällarna och skrämma barn. Det är ju Halloween så hon tyckte det skulle passa. Nåväl, dagen efter operationen kom en kompis till mig och hälsade på. Han hade med sig en present som jag blev väldigt glad över. En stinsflagga från slutet av 50 – talet i perfekt skick. Tro det eller ej men han hade mailat till 20 st järnvägsmuseer och liknande innan han fick tag på denna. En present som pryder väggen i Änglabanan.

Kyrkan och miljön däromkring har blivit färdig. Inredde den med lite kyrkbänkar och ett altare. Altaret ser bedrövligt ut men min fantasi tog slut så det blev som det blev. När man ser in genom de stora kyrkfönsterna så ser det bra ut iaf. Lite gravstenar och en pågående begravning. Belysning skall monteras in i begravningsbilen vid något tillfälle.  Monterade även in en ljudmodul med kyrk-klockor en en präst som läser en predikan. Ekonomichefen hörde predikan en kväll och hon trodde att jag hade blivit religös och satt och lyssnade på predikan på radion. Riktigt så galen är jag inte ännu. Har funderat att ta bort predikan, efter att ha hört den 58 gånger så börjar det bli lite tjatigt. Men lite kul e de iaf.

 Miljön kring det gula huset från Joswood börjar oxå bli klart. Skall bara bygga ett garage och lite smådetaljer sen är det klart.

Hela lördagen gick åt till att såga upp ett hål som förband utfarten från den dolda bangården med resten av banan. Infarten kommer ju från helixen. Det tog sin lilla tid att få upp hålet. Man vill förstöra så lite som möjligt… 3 % lutning fick jag till vilket är helt ok. Nu har jag ca 15 meter räls under banan. Vill bara komma igång med TC och lägga upp lite rutter. Denna veckan håller jag mig på hemmakontoret eftersom jag inte är helt återställd. Kommer säkert att hända lite på banan under veckan. 🙂

Kyrkan 28 Oktober 2018

Då var kyrkan och det gula huset från Joswood på plats. Återstår att fixa till trädgården till gula huset.  Kyrkan blev jag så nöjd med. Ingen byggsats att rekommendera för nybörjare. Lite knepig att få ihop.  men det gick till sista och fin blev den. Nu skall det in kyrkbänkar med besökare, altare och präst. Man ser tydligt innemiljön igenom de stora fönstren. Gravstenar och en begravning skall på plats. Ljudmodul med kyrka klocka skall installeras. Blir nog bra när det blir klart. Ekonomichefen lät mig vara i lördags eftersom det regnade. Hennes ”innelista” hade jag redan avverkat och hon kunde inte hitta på mer till mig att göra som tur var för nu blev det gjort en hel del på Änglabanan.

Ett tips som jag fick av någon i FB gruppen var att klippa ut bitar från ett liggunderlag och lägga under stödbenen till banan för ljud dämpning. Nu hade jag inget liggunderlag så det fick jag köra och köpa. Ekonomichefen blev överlycklig när hon såg det. Äntligen har jag fått dig till att campa sa hon. När jag förklarade att det skulle vara till min modelljärnväg så missuppfattade hon det hela. Hon sa att nu får jag nog söka hjälp och hitta en ny fru ifall jag nu oxå skall övernatta i hobbyrummet. Nu lyfter man inte sin modellbana för hand kan jag berätta. Helsike vad den väger. Konkade upp en 50 kg domkraft och hissade upp banan försiktigt 1 cm så jag fick under bitarna från liggunderlaget. Det var värt all möda skall jag säga! Skillnad på ljudet nu när man kör. Lite mer dämpat. Kan verkligen rekommendera att göra denna enkla åtgärd. Hela banan är ju som en resonans låda annars. Jag har nästan ett helt liggunderlag kvar om någon vill ha. Risken är väl att jag får campa med frugan annars. 🙂

Den lilla dolda bangården kom på plats. Nu skall det kopplas in dekodrar till växlarna och kontaktskenorna innan jag bygger vidare på den. Tanken är att den skall fortsätta i en stor sväng och upp till banan till ett stickspår som jag har planerat för att använda. Nu kan jag ha tre långa tågset på bangården och ett spår för genomfart. Webcamera skall installeras under banan så man har koll på bangården. Jag har redan en webcamera som övervakar övre plan. Jag reser ju i mitt arbete mitt i veckan och en finess jag har testat är att jag kan styra allt remote från annan ort. Jag kan tända upp rummet, belysningen och hela anläggningen via min iPad eller dator. Sen kan jag köra lite tåg och ha koll via webcameran. Detta har jag förbud på att göra nu från ekonomichefen. Jag skrämde livet av henne sent en kväll när hon hade gått och lagt sig och jag startade upp allt 60 mil därifrån. Inte populärt kan jag säga men en kul finess…..

Historiska hörnet 21 Oktober 2018

Denna helg har det inte blivit så mycket gjort som jag önskade på Änglabanan. Fredagskvällen gick åt att köra tåg! Var inte meningen men efter att ha kört en runda med TC så var man fast några timmar. Ekonomichefen var fast i Idol. Sånt mög ser inte jag så det passade ju bra att köra lite. Lördagen så byggdes det på ”historiska hörnan”. Ett stenskepp måsta men ju ha, en utsiktsplats och en galgbacke. En bra början på en liten historisk hörna tycker jag. Tänkte göra en scen med KuKuxKlan runt galgen men ekonomichefen tyckte det var en otrolig dum ide´ när jag störde henne i Idol och berättade vad jag skulle göra. Hon har rätt som vanligt så den iden bordlades. Funderar vidare…

Har börjat att bygga på den dolda bangården. Efter ett byte med min rallarekompis Roland så hade jag de bandelar som behövdes. Blir nog bra detta. 

Söndagen tillbringades med Roland i Hässleholm på marknaden där. Lite besviken över att det var så litet. Om jag fattade det rätt så var de flesta där på lördagen och en del handlare hade nog dragit sig hemmet. Men det blev lite handlat iaf. En kyrka och ett hus från Joswood bla. En begagnad transformator, lite räls och några bilar. Pelade av prislapparna i vanlig ordning innan jag anlände hemmet. Ekonomichefen skall ha rapport på alla inköp i vanlig ordning. Tyckte det var billigt med 300:- för allt!! 🙂

Kran 12 Oktober 2018

På leksaksmässan i Helsingborg förra helgen träffade jag Hans på Lokverkstan som hade ett stånd där. Där fanns en Märklin kran som han hade digitaliserat med ESU LokPilot 4. Bestämde mig för att köpa den men det gick ju inte att köpa den på plats eftersom ekonomichefen var med. Hon hade fått spel ifall jag köpt den. Som tur var så var jag ett par dagar nu i veckan i Göteborg där Hans och hans företag Lokverstan befinner sig. Mycket intressant möte. Hans är återförsäljare för ESU och auktoriserad service center för Brimalm. Han besitter stor kunskap och hjälpte mig även med ett problem jag hade med mitt Da lok. Som sagt var så hämtade jag kranen och testade den innan ekonomichefen kom hem. Den går så mjukt och fint! Nu skall det byggas ett skrotlager runt kranen! Nu har jag så mycket grejor på min bana så kranen smälter in i miljön så ekonomichefen ser inte om det tillkommer något nytt. Sen går hon inte heller in i hobbyrummet för den delen. Fast hon kanske smyger in när jag inte är hemma. Vem vet?

På mässan köpte jag Alfreds hus från Joswood. Kommer att bygga upp en miljö med det bakom Emils hus.

Fick hem ytterligare en vagn från Roco. Behövde ju en kompis till SJ godsvagn Hbikks. Fina vagnar med bra tyngd. Kommer att vädra dom när jag blivit lite mer säker på det.. Kommande helg blir det inget bygge på banan eftersom jag tar ut ekonomichefen på en weekend med konsert och go mat.  Måste smörja lite.. det är ju ytterligare en mässa helgen efter. Denna gång i Hässleholm.

Leksak/samlarmässan i HBG 7 Oktober 2018

Leksaks och samlarmässan i Helsingborg drar mycket folk. Jag och ekonomichefen var där i god tid innan tio när dom öppnade och inte en parkeringsplats att uppbringa. Ja, tro nu inte att ekonomichefen var med inne på mässan. Nej hon gick en tur med vovven under tiden jag var där 🙂 Hittade vagnen som jag letat efter, tyvärr så fanns det bara en. Ny Roco för 295:- är ett bra pris. Honda Lasse var där med sina radiostyrda fordon. 950:- för en radiostyrd VW buss i skala 1:87. Häftigt men lyckades motstå ett köp. Köpte även Alfreds hus från Joswood. Fint komplement till Emils hus.

Miljön runt helixen börjar ta form. Kommer att göra ett stenskepp (tror jag det heter) och en utsiktsbrygga på ängen. Vad jag skall täcka hålet med går jag och funderar på.

 Har monterat ljus slang under banan. 99:- på Biltema för 5 meter. Lyser suveränt. En förberedelse till bangården/slingan under banan. Lätt att sätta upp med kabel klämmor.

Lumparminnen 5 Oktober 2018

Nu har det hänt en hel del 22 Sept 2018


Började på fredagskvällen med att skruva ihop helixen som min rallarevän Ola fixat till mig. H***ete vilket jobb.. Började med att sätta ihop den fel. Den blev spegelvänd. Har man skruvat på 25 muttrar på en 1 meters gängstav och upptäcker det är fel…. Jag fick en brytning och kallade på ekonomichefen som tittade på sitt älsklingsprogram Idol på tv. Hon var faktiskt denna gång förbarmande över mig och hämtade en stadig whiskey. Frågade henne om hon ville skruva lite mutter. Hon sken upp och sa lite senare älskling, det är Idol på TV. Efter andra wiskeyn så fattade jag varför hon sken upp. Hon missuppfattade mig totalt 🙂 Skit i det, gör om gör rätt. Fyra timmar senare så vad den klar. Ekonomichefen hade somnat redan.

Klistrade på folien för dämpning. Använder den flitigt. Dämpar bra och är bra att måla på. Avsett för underlag när man lägger parkett.

Lördag och helixen skall på plats. Ekonomichefen hade en lista på saker som jag skulle göra.. fylla poolen, klippa gräs, ta in lite trädgårdsmöbler, städa uterummet, långpromenad med vovven, plocka bär som var mogna, tvätta hennes bil … insåg att lördagen var körd. Men jag hade en plan. Började klippa gräset. In som bara den och tvingade fram tre nysningar… älskling nu är det något som fröar igen .. fick en sån hemsk allergi.. håller mig inne idag.. Ekonomichefen tittade lite konstig på mig men sa inget. Hon var lite sur för kvällen före.. Ja, nu skulle helixen på plats. Den passade nästan perfekt. Får skarva till en liten bit platta i början annars ok. Nu skall det snyggas till runt om den innan jag börjar bygga skuggbangården och vändslingan. 

Konstnären i full gång 🙂 Kompletterade bakgrunden med lite berg. Tycker det är så kul att måla och bra blir det tycker jag. Köpte ju en bok om backdrops där jag lärde mig en hel del. Bla att gult och svart blir grönt, hade ingen aning om detta. Bra pensel så duttar man på färgen. Tidskrävande men kul!

Har haft vita sidor på banan. Målade den sidan som var mot berget svart/grått. Blev mycket bättre. Ställde en fråga innan på forumet om vilken färg man tyckte jag skulle ha ost vit. Grön var övervägande tipset. Kommer att göras i framtiden.

Hade världens flyt när jag lyckades pruta ner en alldeles ny Sony HDR-AZ 1 Action Sam till 500:-. Kameran låg i en obruten förpackning. Denna modell av kamera passar förträffligt att sätta på en vagn som skjuts framför ett lok vid filmning. Filmar otroligt bra! Skall se om jag kan lägga upp en film på bloggen. I morgon är det söndag och jag har planer på vad jag skall göra.. tror att ekonomichefen har andra planer…..

Lite har hänt idag 8 Sept 2018

Panik jobbade idag på Änglabanan. Val i morgon och jag sitter då från morgon till sent på natta och tar emot röstande. Ekonomichefen började igår redan tjata om att jag borde införskaffa ett par nya gummistövlar. Misstänkte att det fanns en baktanke med detta. Sagt och gjort, åkte till XXL i Helsingborg där man hade 40% på gummistövlar. Djäklar vad dyrt det är med gummi tydligen. 1000:- spänn för ett par gummistövlar.. Nu fick man visserligen 40 % men ändå. Glad hågen visade jag mina gummistövlar för ekonomichefen och undrade vad hon hade i kikarn. I morgon skall vi ha en heldag i skogen och plocka svamp. Nu har du ju så fina stövlar så du har inget att skylla på. Herre djäklar.. jag vill inte var i skogen en hel dag och försumma Änglabanan. Hur skulle jag ta mig ur detta. Till saken hör att jag var och spelade golf på Sands GK med kunder i torsdags. Första rundan på 10 månader så jag hade lite träningsvärk. Ekonomichefen gav mig massage på fredagskvällen och började planera för en hel dag i skogen med svampletande.
Lördagsmorgonen kom och jag hade min plan klar. Jag kunde inte resa mig ur sängen pga ryggont. Kved och vred mig så ekonomichefen blev orolig. Så trist att du inte kan följa med till skogen, klarar du dig själv idag? Skall försöka blev svaret. Frun tog hund och packning med sig och gav sig ut till skogen. Jag hoppade kvickt ur sängen och började jobba på banan! Ekonomichefen kom hem vid fyratiden och undrade hur jag hade haft det. Jättejobbigt, har knappt kunna röra mig.. Du skall få en riktig go middag ikväll älskling sen lite massage. Du måste ju vara i form till söndagen.
Jepp, man har det bra 🙂

Lantgården som jag köpte som byggsats från Kalmars Modell Järnväg har hittat sin plats. Lite bakom berget i en hörna. Många detaljer återstår såsom traktor, djur och staket.

Liten arbetsplats med stenlastning på ena sidan av berget. De två paren som har kärleksakter på gång på nudist/swingers lägret verkar inte bli störda av oväsendet från grävskopan. Fast är man mitt uppe i nått sånt så bryr man sig inte.

Bi odlarna har fått sig en egen liten trädgård att verka i. Bikupor införskaffades från Michael Törning. Roliga men peliga att sätta ihop. Då återstod det att leta efter biodlare. Noch hade tillverkat sådana men dom hade utgått. Hittade ett par som en handlare utanför Trollhättan hade kvar i lager. Minst 500:- för att beställa via webben… shit.. panikringde en av mina tekniker i Trollhättan som fick åka och hämta till mig.

Påbörjade den militära hörnan. De fina flygplansmodellerna som jag köpt på F10 passar bra in. Fler detaljer såsom soldater kommer senare.

Portal med 4 infarter gjord. Berget som ligger i ytterkant gjort enligt samma princip som tidigare berg. Aluminiumnät, toapapper, plastmassa och färg. 

Perrongtaket gjordes klart. Kirurgtape som målades svart. Plexiglaset speglar belysningen fint nedåt. Jättenöjd med resultatet.

Många tror att ekonomichefen är en bitter sur kärring med skäggstubb. Nej då, hon är i själva verket en käck tjej med huvudet på skaft. Pratar oavbrutet men det lär man sig leva med. Snäll och lagar god mat så jag är nöjd. Sen är det fantastiskt att hon står ut med mig och mina konstiga idéer men det är väl det som kallas kärlek.Ha en bra söndag rallarvänner och glöm inte att rösta! Det blir en spännande måndag att vakna upp till!

Berget 1 Sept 2018


Denna vecka har jag pga stängt hunddagis arbetat en del hemma vilket innebär att det har hänt en hel del på Änglabanan. Tog tag i berget som jag skulle göra. Ett tidsödande arbete med alla moment. Först gjuta alla ”bergsbitar”, tog fem kvällar och mornar att göra. Byggde berget efter Martin Tärnrots tutorial som finns på Youtube. Först till Hornbach för att köpa myggnät i aluminium för att kunna forma grunden till berget.

Toalett papper riven i bitar. Här är det viktigt att det är toapapper av bra kvalitet annars blir det skit 🙂

Penslas med en blandning av 50/50 vitlim/vatten och läggs på nätet. Använde en mjuk pensel.

Tidsödande och kladdigt men Rom byggdes inte på en dag! När jag var färdig tittade ekonomichefen in och undrade vart allt toapapper hade tagit vägen. Försökte spela oskyldig men så fick hon syn på ”berget”. Liknar ett svept lik tyckte hon. Jag kunde inte säga emot eftersom hon har ett kort förflutet inom Fonus. Hon har lyckats med det otroliga att slarva bort ett lik när hon arbetade där. Ekonomichefen rörde ihop papperna så att liket moster Stina skickades till fel kyrka och den kyrkan som skulle ha moster Stina blev förvånad när man såg att det var en man som man fick istället. Nåväl det redade upp sig innan moster Stinas barn skulle ta ett sista förväg som tur var. Jag tar alla tillfällen i akt att påminna ekonomichefen om denna fadäs. Kan tillägga att hennes karriär på Fonus blev kort. Hon började sedan som bilförsäljare vilket jag kommer att berätta mer framöver om. 

När liket hade stelnat 🙂 så var det dax att limma fast de gjutna bergsbitarna med limpistol.

Sen penslade jag allt (förutom bergsbitarna) med samma massa som jag gjorde gjutningen i. Jag använde mig av Lightweight Hydrocal Plaster från Woodland Scenics. Mycket lättarbetat tycker jag.

Sen slabbade jag över allt med en blandning av vit/svart/umbra. Efter det så torr borstade jag med vit akryl färg för att förstärka konturer i berget.

Här har jag börjat att lägga lite gräs och tuvor. Gjorde även vattenpölar i fördjupningar. Nu undrar alla hur dum man får vara att göra en sådan stor tunnel och inte kunna komma åt spåret. Jag har såklart sågat upp undertill så att all spår är tillgänglig.  Utrymmet mellan berget och viadukten skall jag fylla med stora fabriksbyggnader. Har inte hittat några som är stora och som passar. Har någon tips så är det välkommet.

Provkörning. Är jättenöjd! Skulle vara kul att höra Martin Tärnrots åsikt! Kan verkligen rekommendera hans tutornas på Youtube. Han har många bra idéer och tips!

Ekonimochefen som numera inte arbetar med döda utan som är i glasmästarbranchen levererade plexiglaset till perrongerna. Passade perfekt. På bilderna är skyddsplasten på så det ser lite konstigt ut. Jag kommer att lägga på kirurgtape och måla denna svart för att efterlikna papptak. Kommer inte att ske denna helg. Ekonomichefen har andra planer för mig. 

Polerade hela banan med slipklots som jag köpte hos Anders på Hobbycenter i Göteborg i veckan. Dammsög och fixade till. Nästa helg är det val och då är jag upptagen med valarbete så det blir inte så mycket gjort på banan då. Perrongen skall göras klar och fabriksbyggnader skall jagas….

Ullared 25 Aug 2018

Ullared är inget för mig men däremot så åkte ekonomichefen på en shoppingweekend med huliganligan dit. Skönt tyckte jag som fick fredagskvällen och lördagen för mig själv och Änglabanan. Det blev en hel del gjort faktiskt. Har funderat länge på hur jag skulle lösa de två långa perrongerna som jag skulle göra. De är 125 cm långa. Har inte hittat något som passar så som sagt, en bra karl reder sig själv. Skissade på stolpar och skrev ut dom med 3D skrivare.

Sprayade dom mörkgröna och limmades dit med vitlim. 20 st blev det.

”Balk” av Evergreen för stadga och som hållare av LED belysningen. LED belysning i varmvit som limmades fast i balken med jämna avstånd.

Test av belysningen. Blev himla snyggt om jag själv får säga det. Har beställt 0,8 mm plexiglas av ekonomichefen som tillika arbetar på ett glasmästeri. Ibland har man tur när man gifter sig 🙂 Plexiglaset skall kläs med kirurgtape och målas svart. Skall lämna kvadrater så att belysningen syns igenom. Planerar att få det klart till nästa helg.

Hann en runda inom IKEA efter jobbet i fredags. Köpte en hurts till eftersom reservdelar, tillbehör, el artiklar mm växer hela tiden. Hurtsen heter Micke och är rullbar och passar perfekt under banan.

Sydde det sista av draperierna till underredet. Har blivit en hejare på att köra symaskin. Min syfröken som gav mig symaskinskörkortet i småskolan hade varit stolt över mig. På den tiden så skrek hon bara åt mig på norrländska (ja hon var från Luleå) LEK INTE MED SAXARNA!! Birgit hette hon. Han var rätt snäll faktiskt. Kom ihåg att jag sydde en ljusgrön slips på symaskinen som examensprov. En sådan där som var 15 cm bred. När jag kom hem med den och visade min mamma den så undrade hon varför jag hade gjort en haklapp. Användes aldrig kan jag tala om….

Kl 16 på lördagen var friden slut. Ekonomichefen anlände från Ullared med fullastad bil och tomt konto. Fattar inte att vi har kunnat leva utan allt det hon köpte… Jag fick en bunt strumpor i storlek 46. Nu hör det till saken att jag har storlek 44. Ja, då har du ju att växa i var svaret.. Fick faktiskt beröm av henne för att jag hade gjort draperierna så fina. Hon la en beställning på julgardiner till mig men det kan hon glömma. Kommer nog aldrig att köra symaskin mer……

Fjolligt eller inte… 18 Aug 2018

I går när ekonomichefen kom hem från jobbet trodde hon att det hade slått runt på riktigt på mig. Jag satt nämligen och sydde. Hon undrade om jag hade feber eller kände mig förvirrad på något sätt. Nejdå, jag mådde alldeles förträffligt. Jag dammade av mina gamla kunskaper i att köra symaskin. Har ju körkort för symaskin som jag fick i småskolan och som jag berättat om tidigare. Sydde ett draperi till underredet på banan. Överst satte jag öljetter som hänger på krokar under bankanten och som gör det lätt att haka av. Vill inte ha draperi att föra undan utan ville kunna haka av ist. I nedan kanten sydde jag in ett blyband som tyngd. Blev så himla bra att jag själv blev förvånad. Jag sa till ekonomichefen att en bra karl reder sig själv. Skulle jag kanske inte sagt men jag kunde inte låta bli… Berättade samtidigt för ekonomichefen om den gången på 70-talet då jag stickade en tröja till mig. Det är faktiskt sant. Min fru stickade tröjor hej vilt och jag sa att det är väl ingen konst. Du har ju en beskrivning. Jamen sticka en då sa hon. Sagt och gjort. Jag stickade en blå/vit randig tröja till mig. Lätt som en plätt.. Ja vi skildes åt sen jag och min fru. Tröjan fick jag behålla.. ja, en bra karl reder sig själv!

Visst blev det bra. Bakom draperiet förvarar jag lådor med material till banan. Nu har jag högra delen av banan kvar att sätta draperi på. Det får bli lite senare. Där skall jag ju göra en dold bangård/tågmagasin lite längre fram i tiden. 

Det är inte ofta jag gör fynd men i detta fall så tycker jag att jag lyckats. Har länge funderat på att ha en liten vinterdel på banan. När jag såg annonsen på Tradera om sju st hus som var ”vädrade” med snö så kontaktade jag säljaren. Köpte dessa till ett mkt bra pris och hämtade utanför Ljungby när jag var på väg till Linköping i veckan. 

Kändes lite konstigt att sätta upp snögubben och julgranen vid denna årstiden. Kände mig nöjd med vad jag åstadkommit på banan under fredagskvällen. Kallade på ekonomichefen och frågade om hon kunde ta upp ett glas rödvin till mig. Svaret var att det kan du hämta själv! En bra karl reder sig själv sa du ju! 🙂

En helt annan bana 12 Aug 2018

Första veckan på jobb. Tillbringat den största delen i Göteborg. Givetvis hann jag med ett besök hos Anders på Hobbycenter. Blev lite landskaps material. Hem som tusan på torsdagskvällen. Visste inte att polisen hade Golf som privatare… Dyrköpt läxa utanför Varberg på E6:an.. Resten av färden hem gick lagligt…. Har inte ännu berättat för frugan.. får lägga fram det på ett snyggt sätt…
Det har blivit en hel del gjort på banan i helgen.

Badstranden i stort sett klar. Ligger på en lucka som jag har som åtkomstlucka. FallerCar System som går runt om den.

För att tillverka vass tog jag sönder en tapetserarborste. Inköpt på Colorama för 250:- Gissa om ekonomichefen gick i taket när hon fick reda på vart vassen kom ifrån. Ja, nu slipper jag tapetsera i vinter iaf.. 

Barnförbjudna avdelningen på banan.
Nudistläger måste man ha på badstranden. Finns ju oxå i Ängelholm där jag bor. Fast där jökar man inte på stranden som här.

Emils Knohult är med. Ida i flaggstången såklart. Har lagt till lite ljud där Emils pappa vrålar EEEEMIIIL 🙂

Skolan fick platsen sidan om Knohult. Kommer att köpa lite hus från Joswood att placera runt om. Telefonstolparna som jag köpte i Hässleholm vid förra modeljärnvägsmarknaden kom till nytta.

 Tillbringade större delen av lördagen att kalibrera lite lok. Har gjort en kalibreringsbana på tre meter där jag har lagt in två givare med en meters mellanrum. Det är min rallarkompis Roland som lärt mig detta och som jag är väldigt tacksam till att ha fått lära. Kalibrerade via Train Controller. Det är som natt och dag att köra loken efter kalibrering. Är lite arg på mig själv att jag inte fattat att man måste göra detta. Loken stannar på cm.. mjuka och snygga accelerationer och behaglig max fart. Rekommenderar alla att göra detta. Tar sin lilla tid och väldigt petigt med alla värden. Men har man en gång gjort det så.. 3 meters banan får sin plats under den befintliga banan.

Nästa vecka tillbringas i Jönköping och Linköping. Funderar på att göra någon form av skynke till skydd för underdelen av banan. Kan man ju stoppa in lite lådor och tillbehör så blir man av med det. Snyggt ser det oxå ut. Funderar på om jag själv kan sy eller man skall skärma ekonomichefen. Blir inte så lätt om jag visar böteslappen. Jag har för mig att jag har körkort för symaskin liggande någonstans. Fast det var ca 50 år sedan man tog det och jag har aldrig behövt visa upp det för någon. 🙂 

Faller Car System och badstrand 4 Aug 2018

Lite mer har gjorts i helgen på Änglabanan. Har gjort en slinga för Faller Car System där min DHL bil kan köra runt. Gör vägbanan på samma sätt som på mina ”vanliga” vägar. Dvs tunn Bauhaus frigolit folie, skär med en mattkniv ner en skåra som jag sen lägger järntråden i. Spacklar och målar med Fallers väg färg. Blir skitbra!

 Här har jag limmat fast folien. Det är alltså folie som man använder när man lägger parkett. Jag använder den till mycket på banan.

Här har jag tryckt i järntråden och spacklat över. Innan jag målar så testar jag så att bilens magnet får kontakt på hela sträckan.

Målat. Jag har valt att bara göra en enkel slinga av Car System. Funderade först på att göra lite mer komplicerat med digital styrning. Buss som stannar vid hållplats osv.. Men slog snabbt av den tanken. Tycker det är trevligt med en eller två bilar som rör sig iaf.

Ja, såhär blev slingan när den var klar. Hålet uppe till höger är en lucka för att jag skall komma åt allt i denna del av banan. Här har jag börjat på en badstrand. Kommer att bli en liten camping, nudist avdelning så klart, brygga med lite båtar och en badstrand. Lätt att lyfta av och lätt att arbeta med som att man kan lägga den på arbetsbordet och göra detaljerna. Det som är grönmålat kommer jag att så gräs på. Emils Knohult till vänster och en skola bredvid. Detta område kommer att bli ett bostadsområde i gammal stil. Joswood husen passar bra här. Kommer att smyga in ett då och då så att ekonomi chefen inte märker det. Hon säger att jag redan har spräckt min budget för året. Kan inte förstå det… Fördelen med mina hobbies är att ekonomichefen inte märker ifall där finns en ny golfklubba i bagen, nytt hus på anläggningen eller några nya LP skivor i samlingen. Misstänker att hon vet mer än vad jag tror. Sen har jag ju inte koll på hennes alla väskor och skor. Tycker att den samlingen hos henne växer misstänksamt fort.. Hon kör säkert samma grej… 🙂

Modulen med badstrand börjar ta form. Är bekväm av mig så jag köpte folie som liknar vatten. Helt ok tycker jag. Sanden har jag stulit i Skälderviken. Silar och värmer den i ugn för att ta död på ev bacillusker. 

3:dje kompaniet. Johan Gul. Mad ger styrka var valspråket. 

Jag lyckade (tack vare att vi skulle cykla) ”lura” ut köra hustrun på ett besök till ”gamla” F10. Flygflottiljen där jag gjorde lumpen -75. Johan Gul, tredje kompaniet, korpral 628 Berndtsson. Sverige kunde känna sig tryggt med sådana avskräckande soldater. Man hade skrämt iväg vem som helst i den munderingen. Jag trivdes inom det militära och gick med Hemvärnet 15 år senare. Herredjäklar… gick inte att jämföra med lumpartiden vilket jag trodde. När ett skarpt skott brann av från en gubbe i 90 års åldern vid en uppställning så beslutade jag att hoppa av den karriären. Det skottet höll på att avsluta mitt liv faktiskt… känner än idag vind draget av kulan…. hoppas att det är mer koll idag vilka man tar in…….

Anledningen till besöket var att på Flygplansmuseumet fanns det denna helg en tävling för modellbyggare. Ständigt återkommande varje år. Många fina dioraman. Se tex på det tyska pansartåget och Viggen ovan. Detta är sist helgen av semestern. Ja.. jag har ju arbetat någon timme varje dag med att hålla undan mailen och approva fakturor, reseräkningar, tidsrapporteringar och tillgänglig på telefon… Jag har som regel att alltid vara tillgänglig för de personer som jag har personalansvar för. Så.. måndag är det en heldag med chefen i Malmö, sen tre dagar i Göteborg och förhoppningsvis en dag på hemma kontoret. Men man vet aldrig i detta yrket vad som händer… Lite mindre blir det gjort iaf på Änglabanan. Jag vill komma igång med kalibreringen av loken som jag beskrev i tidigare inlägg. Bygga lite mer på banan och köra förstås!!

Kalibrering 4 Aug 2018

Igår var jag hos min rallarevän Roland Svensson i Örkelljunga. Roland har varit en dag i Norge hos Knut Pedersen och lärt sig kalibrera lok. Knut skriver artiklar om Train Controller, programmering, byggtips mm mm i den norska tidningen Modell & Elektronik. Nu skulle Roland lära mig. Sagt och gjort så tog jag med ett lok till Roland. Ett nytt SJ Du lok. Jag har aldrig kalibrerat mina lok förut utan bara kört och tutat 🙂 Mycket intressant hur man gör. Kort beskrivet: Man gör en del inställningar i CS3:an på aktuellt lok och sedan startar man TrainController (det är ju det program jag och Roland använder oss av). I TC görs inställningar på det man vill skall vara högsta hastighet. Man ställer in det och lägsta hastighet som loket kan gå på. Man mäter contact spots (dvs avstånd mellan kontaktskena under lok och buffert). Kalibreringen görs på programmerings spåret till CS3:an. 3 meter långt spår med två givare installerade med ca 1 meters avstånd. Utmärkta break out och run out i centimeter. Sen kör tåget x antal gånger för att få ut max mätpunkter och lagra dessa. Allt sparas i TC. Väldigt väldigt kort beskrivning. Det finns en hel del värden att knappa in. Efter att loket blivit kalibrerat så var det dax för testrunda på Rolands trevlig bana. Alltså… sicken skillnad. acceleration och retardation gick på ett mkt verklighetstroget sätt. Loket gick mycket jämnare… Jag blev positivt överraskad att en kalibrering kan göra så mycket. Det var som ett nytt lok helt enkelt. Nu skall jag bygga en kalibrerings bana hemma och kalibrera alla mina lok.
Jag kan säga att jag läst hur man skall/kan kalibrera lok men det är långt ifrån på det proffsiga sätt som Roland lärde mig. Jag tackar Roland för en riktigt givande dag och för all kunskap han förmedlade till mig.

Kalibreringsbanan som Roland har gjort. 3 meter spår med två kontaktskenor med 1 meters mellanrum. Utmärkta breach och run out.

Här kommer mitt nykalibrerade SJ Du intuffande på Rolands trevliga bana. 

Två rallare 🙂

Mordet 1 Aug 2018

En fruktansvärd händelse har inträffat på Änglabanan. Ett mord har skett i den lilla järnvägsparken. Polisen Bullit var först på plats och höll undan för nyfikna. Rättsläkare, G W Loppan kallad kom med sin vita rock och gjorde en teknisk undersökning av liket och brottsplatsen. Ingen misstänkt gärningsman ännu. Fortsättning följer…..                                               

Älgarna har kommit till Änglaskog. Älgen Helge levar farligt eftersom han har lyckats ta sig över järnvägen. Jägaren G W Klumpen har av någon anledning inte sitt vapen med sig. Det har han glömt i jakt tornet. Förargligt när bytet är så nära… men man kan ju inte lyckas alla gånger…

 Varmt tusan har det varit i tågrummet. Men jag har ändå lyckats göra en del. ”Grusat” lite på stations området, Har även satt upp ytterligare en plexiglas skiva. Min kära hustru är som bekant i glasbranchen så tillgången på glas och plexi är obegränsad. 🙂

När värmen blev för hög så drog jag mig ner till bottenvåningen och gjorde lite sidor till stigningar. Hur jag gör dessa har jag presenterat i tidigare inlägg.

Har även varit på fem dagars runtur upplandet. Intressant för en skåning som jag att se att övriga landet oxå fungerar. 🙂 Besök på Faluns Järnvägsmuseum vilket tyvärr var en besvikelse. Dåligt skött med en salig röra av material. Jag kan förstå att ideellt arbete inte är lätt men att skylta upp ordentligt så att folk hittar dit kan inte vara så svårt. 

Däremot besöket på Hagfors Järnvägsmuseum var en positiv upplevelse. Så himla fint och intressant. Kan verkligen rekommendera detta.

Ett besök i Faluns koppargruva är ett ett måste. Mycket intressant. 67 meter ner under mark vilket gav en behaglig svalka. Som dom har kämpat som arbetade här för i tiden.

Ett annat måste besök var ju Dalhalla. Sven-Ingvars stod på programmet. Herre djäklar vilken bra akustik det var i hålan. Verkligen bra tryck och mkt bra framträdande av sonen som axlar sin pappas musik med bravur. Dessa fem dagars semester har gjort min kära hustru på gott humör så nu får jag lite arbetsro i järnvägsrummet ett par dagar. På fredag väntar en spännande dag som jag kommer att återkomma till.

Vägen 24 Juli 2018

Värmen gör att man får arbeta på nätterna på Änglabanan. Rätt skönt med lite arbetsro faktiskt. Har gjort en väg med en bro över tre spår. Sidorna på upp/nedfart gör jag av tunn plast som egentligen är till för underlag när man lägger parkett. Finns på Bauhaus! Gör spår i plasten son liknar stenmur. Gör det med en trubbig skruvmejsel och på frihand. Tycker om när det blir lite oregelbundet. Målar med Fallers vägfärg (asfalt) ”suddar” lite med Fallers cementfärg. Ger en fin struktur tycker jag. Med detta sätt gör jag många, långa murar till en bråkdel av kosten jämfört med köpta.

Staketet har jag gjort av Evergreen plast. Kvadrat pinnar som jag klippt av, borrat hål i, målat och sedan trätt en tunn metalltråd igenom. Ett djäkligt pilligt jobb. Många pinnar blev det..

Gjorde en liten miljö på en ofrivillig soptipp vid ena brofästet. Satte en skiva plexiglas (min fru är i glasbranchen 🙂 ) framför för att förhindra klåfingrande.

Kopplade även in belysning, motor och skorstensrök från kolverket. Bra med många vipp/tryck brytare 🙂 Man bygger för framtiden. Jag vill/ska ha massor av ljud och ljus effekter. Vissa styrs av TC men en del manuellt.

Fick tag på vita självhäftande siffror som jag piffade upp buss centralen med. Nästa projekt på banan blir sågverk. Tänkte det skall ligga granne med kolgruvan. Man får komprimera bebyggelsen en del om man vill ha med allt. Jag har även börjat fundera på del två på banan hur den skall bebyggas. Jag har Faller Car System som skall in på denna. Lite hyreshus och ett gammalt villakvarter. Del ett är klar i stora drag. Saknar en funkis villa från KMJ och lite smådetaljer. Del tre kommer att bli berg och dalar. Här skall jag även klämma in en bondgård tänkte jag. 

Efter att ha jobbat några timmar på ovanvåningen är man rätt mör av värmen. Då är det skönt att i natten gå ut och beundra sin nybyggda damm. Blev rätt bra eftersom det fanns en arbetsledare som talade om precis vad jag skulle göra…

Kolgruvan 22 Juli 2018

Trots värmen (eller kanske därför) så har jag tillbringat mestadels av dagen på Änglabanan. Frugan har tillbringat större delen av dagen i köket för att förbereda för kvällens gäster. Jag försöker att hålla mig ifrån köket så mkt som möjligt. Jag tillhör den gamla stammen som tycker att det är kvinnans revir. När det däremot gäller grillning så sköter jag det! Då vet jag att det blir bra 🙂

Gruvan kom på plats idag.  Att koppla in belysning och skorstenen som ryker återstår. Det finns en motor i den som skall driva hjulen i tornet. Drivremmen som var av ett slags gummiband höll inte länge. Hjulen slirade och remmen slirade. Någon som har tips på förbättring så tipsa gärna mig.

Lite granar, jakt torn, fåraherde med sina får och en stuga till honom har oxå tillkommit. Blev rätt bra mot den bakgrunden tycker jag. Letar efter älgar som skall finnas i skogen. Har för mig att jag sett Preisner har dom.

Området bakom lilla stationen var länge ett problem för mig. Vad skulle jag göra där… Jag la en platta som liknar kullersten, liten gräsmatta med träd. Korvkiosk och telefonhytt på plats. Kommer att göra någon typ av torghandel där i framtiden.

Buss centralen har fått belysning, Koppartrans mack till bussarna, lite markering och nät stängsel runt om. Stängsel gör jag av mygg/flug nät som jag köpt på Biltema och sedan sprayat med silverfärg. Blir ett fint industri stängsel.

Har även gjort lite gräs och grus ytor för senare bebyggelse. Känns bra att ha hunnit med lite idag på banan. Misstänker att frugan har andra planer för mig nästa vecka. 😉

För varmt 14 Juli 2018

Det har blivit ett par veckor som jag inte har gjort så mkt på Änglabanan. För varmt, för mycket på jobbet och min käre hustru har hålla mig sysselsatt med andra sysslor på huset och i trädgården. Projektet med damm och myshörna börjar se sitt slut. Slut var jag oxå efter att ha kört ut ett ton Kanadensiskt skiffer till uteplatsen…. Pumpar, filter och lampor till dammen inkopplade. Vattenfall och ett par grodor som sitter och sprutar vatten på plats. Det som återstår är att mura upp lite med små kullersten. Drar på det så länge jag kan…. Men måste erkänna att det blev rätt fint. Börjar funderar på om man skall ha en liten tågbana i anslutning till den nya myshörnan. Vågar inte nämna det för hustrun ännu. Får ta det när vi är på väg till Ullared i sommar för då är hon så exalterad så hon svarar ja på allt. Har kört med det knepet förut….
Här kommer iallafall lite bilder på min halvfärdiga bana.

Midsommarhelg 24 Juli 2018

Många sena nätter i tågrummet.

Men låt oss ta det från början. Efter en ytterligare hård och tuff vecka på jobbet som tillbringades i Göteborg såg jag fram emot några dagars ledighet och pysslande i tågrummet. Men som vanligt fanns det förpliktelser att göra innan man fick ägna sig åt sin hobby. Efter att ha hjälpt frugan med städningen (jag sköter dammsugaren) så rusade jag upp till tågrummet, men icke.. frugan hade införskaffat två designade vilstolar till en hörna som hon (ja, det blir ju jag i slutändan) håller på att göra i en del av trädgården. Herredjävlar sicket plockepinn… för dom pengarna skulle väl skiten vara ihopsatt tycker man. Men efter att ha legat och skakat i fosterställning i tio minuter och därefter läst instruktionen riktigt ( jag är av den typen som aldrig läser instruktioner ) så fick jag ihop det till sist. Är faktiskt sköna att sitta i måste jag erkänna. 

Den lilla gula villan från Kalmar skulle göras iordning. Det blev ett område med två villor vilket jag har bara en. Det blir till att beställa ytterligare en. Tror jag skall ta en vitputsad denna gång. Flaggstång, frun som hänger tvätt och mannen tvättar bilen. Tonårsbarnet sitter vid bordet och väntar på mat. Precis som en vanlig svensk familj en lördag förmiddag 🙂

Den lokala trävarufirman NP Nilssons är oxå representerad på banan. Måste skaffa lite mer virke bara till deras lager. Skyltar Livsfarlig ledning kom oxå upp.

Mina björkar som jag målade blev väl sådär men det får duga. Lägg märke till den lilla fågelholken på den vänstra björken. Gjorde en av lite balsaträ och klistrade på väggen.

Midsommar innebar ett besök på stripp klubben för vissa. Bråk uppstod då man påstod inte fått valuta för pengarna. Men ägaren hade svårt att få tag på strippor så det var Asta 60 år som i vanliga fall jobbar på ICA i staden som fick rycka in som strippa. Det var vid stångdansen som bråket uppstod. Asta som inte är den vigaste lyckades inte snurra sig upp i stången. Det var för mycket kött som skulle bäras upp. Publiken ( som endast bestod av stamgästen Holken ) fick spel och började kasta saker på stackars Asta. Polisen ( Bullit ) ryckte in så Holken fick tillbringa natten i finkan. Asta funderar på att nu gå med i Viktväktarna. Ja så det kan bli…

Många sena nätter den helg. Har suttit uppe till 02.00 mestadels. Programmerat TC, signaler, rengjort lok mm. Beställde en uppgradering från Silver till Guld versionen av TC oxå. Finns lite fler options som jag vill åt. Fotbollsmatchen Sverige – Tyskland vill jag inte nämna nått om….
Ja, ny arbetsvecka väntas in. Linköping denna gång bla. Kommer att besöka WS och Company. En affär som säljer konstnärsmaterial i Linköping. Gigantiskt urval av färger. Kommer att köpa lite till min airbrush och lite akryl färger. Detta var allt denna gång! Ha en underbar vecka alla rallare!

Block och växlar 17 Juli 2018

Efter en tuff arbetsvecka med besök på kontoren i Göteborg, Växjö och Kristianstad såg jag fram emot helgen. Hoppas på regn vilket inte kom förrän idag söndag. Igår fick jag uppgift av förmannen (min käre hustru) att bära in och stapla 3.5 kubik ved innan jag fick gå till mitt lekrum som hon kallar det. Djäklar vad trött man blir av fysiskt arbete 🙂 men man känner sig rik på något sätt när man väl fått in veden. Vinter värmen/myset räddat.

nåväl, när veden slutligen var där den skulle och hustrun var nöjd så var det dax för lite arbete på Änglabanan. Kopplade in alla resterande block och växlar. Tot 30 block och 20 växlar. Allt fungerade som det skulle. Fixade till polisbilen med lampor och blåljus. Den står utanför striptease klubben eftersom det händer grejor där hela tiden som farbror polisen måste ha koll på. Fixade även ljud till stripteaseklubben. Ja, det lämpar sig kanske inte nu i #metoo tider men är man kung så är man 🙂 Här kom jag på en smart lösning tyckte jag. Köpte kupor såna som man har i taket när man kopplar förlängningar till lampor. Skruvade en krok i bottenplattan på banan, la all elektronik i kupan och satte fast den i kroken. Snyggt och lättåtkomligt! Speciellt som jag har batteripacken kvar ist för att koppla den till transformator.

Fyra signaler kom oxå på plats. Dessa skall styras av blockskenor. Har inte fått riktigt kläm på det ännu men här har jag god hjälp av min rallare kompis Roland som är en hejare på allt vad kopplingar heter.

Fick även upp en mast med en röd blinkande diod i toppen. Utöver det så tillbringade jag ett antal timmar med att tvätta all räls. Använder isopropylalkohol till detta. Djäklar vilket ord att stava till 🙂 Tycker det var tid värt att lägga. Rälsen är skitigare än man tror.

Ja det var väl allt man har hunnit på banan denna helg. Kort arbetsvecka på ingång vilken jag kommer att tillbringa på kontoret i Göteborg.

Kabeldragning och bygge på banan 9 Juni 2018

Idag har det blivit ca 8 timmars arbete på Änglabanan. Min käre hustru skickade ut mig i morse i trädgården med en lista på jobb som skulle utföras. Efter 30 minuter simulerade jag ett allergianfall (pollen) och min käresta utbrast ”älskling, var rädd om dig, du får hålla dig inne idag”. Yes!! Anfallet gick snabbt över 🙂 Jag började med att koppla in 6 st kontakskenor. Efter att krympslangen tagit slut fick jag avbryta. Det är ett nöje att dra kablar nu när jag har VP rör under hela banan.

Nu till lite byggande. Testade min GrassMaster i skarpt läge. Så himla bra det blev! Tog ett tag att få in teknikern men sen gick det av bara farten. Fick ett par stötar till att börja med eftersom jag vidrörde handen med silen. Resulterade i ett skrik och en svordom vilket sen resulterade i att käre hustrun kom springande och undrade om allergin hade blivit värre. Nja.. jag tror att jag får hålla mig inne idag sa jag. Nog bäst så blev svaret 🙂 Gräset på banan behövs klippas givetvis men det får andra sköta!

Rondellen med lergöken blev klar också. Ja, det fanns inga rondeller i Ängelholm när det var vänstertrafik det vet jag. Men… Kung i sitt eget rike. Ängelholm = lergökastaden för dom som inte vet. Rondeller kom till Ängelholm på 80- talet efter att kommunalrådet varit i utlandet och sett rondeller. Såna måste vi ha!!! och på den vägen är det… Sen såg han också att det inte fanns lämna företräde utan ist hade man små små rondeller. Såna måsta vi också ha sa han.. och.. detta skapade total kaos i lilla Ängelholm. Folk körde rakt över de så kallade rondellerna, många olyckor blev det också.. Man fick göra en pudel här och ta bort rondellerna och införa lämna företräde igen. Kan tilläggas att vi har annat kommunalråd idag!

Min älskade hustru är med på banan som joggare. Fast här är koncentrationen på polisen Bullit som vi kallade honom.. Han var helt galen på 70 – talet i Ängelholm., tog sin roll som polis på verkligt allvar!  Kommer ihåg hur han jagade oss ungdomar på våra trimmade mopeder. Jag hade en blå Puch Dakota som gjorde 70 km/h ca. Bullit  jagade mig med sin polisbil och jag gjorde allt för att komma undan. Jag drog rakt över  en gräsmatta med Bullit efter mig. Han drog rakt över en lekplats och tvärnitade framför mig. Kasta sig ut ur bilen och på mig och skulle prova min moppe. Grejen var att jag hade en strömbrytare installerad under sadeln och den satte jag snabbt på off. Bullit fick aldrig igång min moppe så jag slapp undan med en rejäl utskällning. Veckan efter var han igång igen och jagade oss. Tänk vad polisen hade tid med förr! Idag ser man inte röken av dom mer…. Kan vara så att det inte finns så många poliser längre…

Den 16 oktober 1516 utropade kung Kristian den II Ängelholm som stad. Givetvis finns han med som staty på Änglabanan!

Godslager lokalerna fick jag till lite. Förman Mårtensson står och bevakar att allt går rätt till med hanteringen av godset!   

Borgen på plats. Installerade en liten strålkastare för att förstärka kontrasterna av borgen.

Givetvis måste min lokala leverantör av byggvaror vara med! NP Nilsson! Bästa byggvaruleverantören i Skåne!

Banverket har fått sin lilla avdelning på banan! Det går inte snabbt med det går framåt!

Lilla stationen Skelderviken har fått perrongbelysning.

Huvudstationen Ängelholm snart klar. Lite små grejor att fixa till…

Liten överblick på halva Änglabanan. Nu får det vara bra för idag. Lite småfix kvar i morgon. Har lagt en beställning till min leverantör Eurohobby på L88 och några kontakskenor till. Vill bli klar med spår/växlar/kontakskenor osv… Ha en go helg i värmen alla kungar!

Ballast 3 Juni 2018

Ballast är nog det tråkigaste jag vet att göra på banan. Skitar ner, struligt, tar tid.. fast det blir ju bra till slut ändå. K räls hade varit betydligt lättare att göra eftersom dom inte är så höga. C rälsen har ju en hög kant som skall döljas.

Efter ytterligare en tuff vecka med ett par dagar i Stockholm, flyget hem och kastar mig i bilen för vidare till Århus i Denmark. Trött som bara den när jag kom hem på fredagskvällen så banarbetet fick vänta tills lördagen. Invigde min nya el cykel till en färd till Ängelholms Järnvägs museum som fyllde 20 år och hade en del jippo. Bla en liten avdelning med försäljare av MJ saker. Fanns en del fina lok att titta på oxå.

El cykel är bland det bästa jag köpt! Så himla kul att cykla plus att jag köpte en liten vagn så att vovven kan hänga med ut på tur. Sen fick man bidrag från staten till köpet. 25%, nog det enda bidrag jag har sökt i mitt liv…. Nej det var ju ballast vi skulle avhandla här. Så här gör jag….

 Jag börjar med att stryka på vit limm på ytan och kanten på rälsen.

 Efter att ha strött ut ballasten så väter jag den med vatten för att limmet jag skall spruta på skall flyta ut ordentligt.

 Nu kommer sprutorna från läkarutbildningen väl till pass 🙂 blandar vitlimm med vatten och en droppe diskmedel för ytspänningens skull. Sprutar så att allt blir indränkt i lim. Låter allt torka i ett dygn sen damm suger jag bort överflödig som inte har fastnat.

Äntligen fick jag använda min airbrush igen. Sprutade med brun färg på sidan av banvallen. Klistrade lite grästuvor här och där. Känner mig nöjd med slutresultatet. Nu kommer det att dröja tills jag gör resten av spåren :-)Ny vecka snart med nya uppdrag. Trollhättan gästar jag månd-tisd. Helg på onsdag säger dom. Hoppas på lite finare väder, dvs lite kallare 🙂 Ha det fint alla kungar i värmen!

Belysning 26 Maj 2018

Veckan började bra med en kort dag på kontoret i Malmö. Körde inom Eurohobby och köpte lite gatubelysning. Claes bjöd in mig till deras hus och visade sin anläggning. Makalöst! Det var så fin, välgjord och genomtänkt! Hedrande att han ville visa mig den för jag vet att det är inte vem som helst som får komma in och se den. Det var hans 34 banbygge! Och han har fler på G! Mkt intressant besök! Sen var det iväg fyra dagar till kontoret och min personal i Linköping. Fyra tuffa dagar! Ibland önskar man att tiden till pensionär går fort 🙂 Kvällen avslutades med lite grille. En mör oxfile sitter alltid fint!

Lite har blivit gjort på Änglabanan idag. Efter att ha installerat vattensystem till frugans trädgårdsland så var det dax för lite belysning och spårläggning. Att installera bevattnings systemet skulle ta en kvart sa min fru. Det tog fyra timmar, gräva ner 30 m slang och sedan kopplingar till det. Förstår inte var hon får en kvart ifrån. Nåväl, belysning med LED installerades. Ett tips som jag fick av Claes som jag gärna förmedlar, installera en booster till LED belysningen. Den lilla rakare gjorde att det blev skarpare ljus som dessutom inte flimrar!

Jag blev nöjd med den del av banan som fick ljus idag!

Och! Sista spårbiten lagd! Nu är detta plan fullständigt efter att fått hem de sista spåren från Luleå Hobby. Nu skall det testköras! Och kopplas in resterande kontakt spår och växlar. 

Imorgon säger man att det är mors dag och då måste man ju hälsa på svärmor…. tyvärr.. 🙂 Får se hur mkt bygge det blir i morgon. Längtar till jag får börja köra och programmera lite Train Controller!

Företagsmässa  19 Maj 2018

I Ängelholm vilket innebar en dag för mig själv. Kära hustrun arbetade där hela dagen med att representera företaget hon arbetar på. Har gjort en hel del idag på banan. Stackars Arthur undrar varför jag inte är ute och går med henne (ja det är en tik som heter Arthur efter min pappa).

Har varit en hektisk vecka på jobbet. Började med två dagar i Ballerup på danska kontoret. Det var ju hockey i Köpenhamn så det var lögn i helsike att få hotellrum. Hittade ett i Holbeak till slut. Strandhotellet. Man skall inte klaga på utsikten från rummet 🙂

Nåväl efter att ha haft två tuffa dagar i Ballerup så drog jag vidare till mitt kontor i Göteborg. Tre hektiska dagar… När jag körde hem igår var jag ju bara tvungen att köra inom Hobbycenter. Saknade tre st R3 kurvor.. Vilken vänlig och kunnig personal. En fröjd att handla hos Anders! Det blir fler besök framöver!

Spikat och limmat på en sarg idag. Har inte kommit överens med mig själv ifall den skall vara vit eller grön. Vad tycker ni?

Fixat lite med huvudstationen och perrong. Har fortfarande inte hittat perrongtak som jag tycker passar. Det är ju någon meter perrong så det måste vara överkomligt i pris oxå. Annars har Kalmar Modelljärnväg en verkligen fin perrong men med den sträckan jag skall ha så blir det att leva på kärlek en månad och det är ju dumt…

Nej nu blir det grillning.. Lammstek till mig och kycklingvingar till hustrun! Synd att det inte är företagsmässa i morgon oxå i Ängelholm! Känner på mig att kära hustrun har en andra planer för mig än de jag vill ha :-)Glad pingst alla kungar!!

Sakta men säkert 12 Maj 2018

Det går sakta men säkert framåt med bygget. Igår på klämdagen (ja, jag arbetade på hemmakontoret) så kom min rallarkompis Roland Svensson från Örkelljunga på besök. Han ville kolla lite på mitt bygge hur långt jag hade kommit osv. Vi brukar träffas lite då och då och tipsa/hjälpa varandra med lite saker vi kört fast på. Roland har blivit en riktig hejare på TC så han ger mig värdefulla tips lite då och då. Vi åkte sen gemensamt ut till Eurohobbys nya lokal i Starby. Riktigt ljus fin och trevlig lokal. Köpte lite R3 och R4 kurvor, kontaktskenor och 4% stigningar. Idag lördag så har det blivit lite byggande efter de obligatoriska uppgifterna som måste göras vid huset innan jag får leka med mitt…. Satte upp en ny ytterbelysnings stolpe vid entrén, fixade lite med frugans bil..
Nu är det bara några R3 som saknas sen är de spår lagda som skall vara på huvudplanen. Funderar på en helix och tågmagasin men det får komma senare isf. Limmade lite stigningar. Sågade upp lite hål för ytterligare växlar. Ytterligare en inspektionslucka blev gjord. Döljs av en bondgård. Skall lägga lite ballast oxå idag. Ikväll blir det restaurangbesök med fru och vänner. Är säkert jätteseg i morgon 🙂
Saker som jag funderar på nu är om jag kan få tag på finmaskigt metallnät som man kan forma och gipsa på. Skall vara till berg/höjder. Hur skall jag få till ett snyggt perongtak med belysning? De jag sett i handeln har varit dyra. Jag skall ju ha tot flera meter tak…

Att bygga broar 6 Maj 2018

Sommarvärmen gör att jag inte får bygga med den hastighet jag vill. Man har ju så många andra förpliktelser… Tvätta bilar, hjälpa ekonomichefen att plantera, klippa gräs osv.. Sen vill ju Miss Arthur ( ja, det är min vovve) ha sin lilla tid oxå. Försöker lära henne att åka med i cykelkärra vilket inte är det lättaste. Hon skriker som ett litet barn… gissa om folk tittar på mig när vi kommer cyklande 🙂 Nåväl, har varit och tittat på en bekants samling av gammalt Märklin som skulle säljas. Lådvis med skenor och växlar, hus (för plastiga för mig) vagnar och lok. Jag la ett skambud eftersom det var gamla grejor och att bygga om lok till digitalt skulle förmodligen kosta en förmögenhet. Lite tid har jag spenderat på banan. Har testat med ballast blandade BUSCH Schotter 7064 och 7063 50/50. Blev bra tycker jag. Kommer sen att ”skita” ner med air brush och plantera lite gräs här och där. Har även fixat lite med stomme till bro. Plywood som jag limmat dämpning på. Alltid något.. sakta men säkert som man säger. Nu väntar jag bara på att Eurohobby skall öppna i sin nya lokal den 11 Maj så jag kan handla lite stigningar och mer spår. Nu är det en tredagars arbetsvecka. Kommer att tillbringa den i Göteborg. Skall hålla medarbetar och lönesamtal för min personal i Göteborg.

Man måste ju fixa lite mat oxå 🙂

Ledig dag 1 Maj 2018

Skönt med en ledig dag. Förra helgen gick åt till att bygga staket i trädgården. Städa och lägga heltäckningsmatta i uterummet. Lasera altan mm. Idag fick jag äntligen lite mer tid till min bana. La lite mer räls, byggde stomme till tunnel/berg som slottet skall stå på. Mer kabeldragning. Sågade ut en inspektionslucka och lite hål under växlar för att lättare att ev kunna byta växelmotorer. Nu har jag snart lagt räls så att jag kan köra lite. Saknar det! Roligt att bygga nu när man gör det ordentligt från början. Så lätt att dra kablar mm. Eftermiddagen gick åt att testa min nya bil. VW GTE Hybrid. Satan i gatan vilket krut där var i den. Köpte en fullsmetad med tillbehör och lull lull. Är man teknik nörd så är man. Måste bara läsa instruktionsboken…. Finns tusen inställningar att göra juuuuu…. Känns bra med hybrid. Kan köra ca 4 -5 mil på el. Kostar inget så det blir mer pengar övar att köpa MJ prylar för. Försökte förklara för Anette min fru men hon gillade inte min inställning. Nåväl, lite kallt och rått idag så det blir en brasa och mys med vovven. Vovven som är en tik som heter Arthur efter min pappa… Visst är världen konstig 🙂 I morgon jobb i Danmark… snart helg igen 🙂 fredag semester för att köra till Tyskland och bunkra upp inför sommaren 🙂
Läste förresten Stures inlägg att det var vissa som hade svårt att kommentera i våra bloggar. Kan ju vara så eftersom det är klent med följare (inga alls) och kommentarer i min blogg. Men jag fortsätter ändå att blogga, om inte så för min egen skull. Lev väl alla kungar!

Ljuva 60 – tal 15 April 2018

Vad har hänt denna helg då med banan. Fick hem mitt vitrinskåp från Tyskland som blev en glad överraskning. Mycket fint och bra kvalitet. Kommer att byta ut plexiglaset mot riktigt glas, kommer ev att måla det vitt och även sätta in belysning. Lägger det på en treårs plan. Finns lite annat att göra innan 🙂

Efter de andra förpliktelser jag haft i hemmet i helgen (tvättat altan, målat förrådet, plockat fram alla trädgårdsmöbler, tömt växthuset och rengjort poolen) så fick jag lite tid för mitt bygge. Började med att skruv upp PV rör (se tips 7) under hela banan enl en ritning jag gjort. Var en snabb sväng till Eurohobby och köpte tre och två ledare. Kopplade in några växlar och kontaktskenor. Blev lite trött på kabeldragningen efter några timmar och beslöt mig för att fixa lite med ovandelen på banan.
Skissade upp en liten stadsdel. Blomsteraffär, kafé, ICA, hotell, BP mack, rondell med lergök (Ängelholm = lergökastan), Sibylla korvkiosk,  bostadshus och givetvis en striptease klubb. Roligt att bygga lite mellan varven. Måste införskaffa en Grassmaster så att det blir bra gräs. Väglinjer målas när jag hittar en bra penna att rita med. Kommer inte som jag gjorde på förra banan klistra plastic card remsor som väg markering. Trodde jag skulle bli galen…
Spacklat lite på en järnvägsövergång.

Jag hade en ide´om att göra banan som ett tema på år 67. Jag har många minnen från det året som jag skulle vilja avbilda. Högertrafiken tex. Här är jag med min pappa den dagen i hans Opel Record.

Första skoldagen i 1:a klass. Stor dag.

Min pappa hade byggnadsfirma och köpte in det året tre WV Pickuper som han målade svart/vita som polisbilar. Polisen i Ängelholm var inte förtjusta och försökte få min pappa att byta färg på sina firma bilar. Pappa tvärvägrade och vi fortsatte långt in på 80-talet faktiskt med svart/vita firmabilar. Var ju inte så kul när polisen bytte till blå/vita.Det skedde ett mord det året oxå i vårt grann hus. En stor händelse för oss barn givetvis. Men.. jag har bestämt att jag gör en mix av alla mina år på 60 – 70 talet i stället. Det öppnar upp för många fler scenarior. 

Lugn dag 8 April 2018


Idag har det inte hänt så mkt. Min fru säger att solen skiner och att jag borde gå ut och få lite ljus…Nåväl.. lite har jag gjort. Något jag störde mig på på gamla banan var att alla mina 220v uttag satt under banan så varje gång jag skulle dammsuga, ladda, eller behöva ström till något så var det att krypa. Idag satte jag ett vägguttag lätt tillgängligt. Guld värt! Lade dämpmaterial under den del av banan som jag koncentrerat mig på, skruvar fast skenorna, dragit strömförsörjningen till skenor, programmerat de växlar som är på den delen. Och allt fungerar!! Känner mig nöjd. Satte ut lite hus för att testa lite idéer jag har. Nu får detta vila en vecka. Jobbet kallar. Det blir Danmark, Göteborg och Trollhättan där jag kommer att tillbringa veckan. Kommer att kolla på banan på kvällarna via webbkameran förstås 🙂

Återuppstånden från de döda! 7 April 2018

Efter att ha drabbats av den hemska sjukdomen manlig influensa med många nära döden upplevelser så börjar jag vakna till liv efter att penicillinet börjar göra verkan. Energin har återkommit… Så vad har hänt idag då. Min ekonomichef hade beställt hem 20 säckar med planteringsjord och gödsel. Det var inte att tänka på att börja arbeta innan man fått in hennes säckar. Nåväl efter att jag hade burit in dom till henne så förpassade jag henna till en mode mässa i Köpenhamn. Nu hade jag dagen för mig själv 🙂
Bar upp nyinköpt plywood. 10mm  tjocka. Sågade till och lades på plats.
La ut lite spår enl spårplanen. Koncentrerade mig på vänstra delen av banan. Gjorde mallar till växlarna så att jag kan såga ut hål så att man kommer åt ev dekoder och motor underifrån skivan. Borrade hål till kontaktskenor. 12 mm hål så att jag kan ha ström matning via samma hål. Kör med vanlig belysningskabel och ca 2 meter mellan ström matningen. Riktigt nöjd med hur tillgängligheten till växel blev underifrån. Sågade även ett hål till en inspektionslucka eftersom bredden är för stor för att kunna nå ända in.
Skruvade fast skivorna. Nu skall dämpnings material limmas på innan skenor skruvas fast.
Just nu koncentrerar jag mig bara på en liten del av banan. Skall bli stadsmiljö. Lite Ängelholm 1967 tänkte jag mig temat på banan. Varför just 67 berättar jag i senare bloggar 🙂

El och ljus 31 Mars 2018

Idag blev det en liten tur till det stora varuhuset med gul blåa loggan. Köpte ett riktigt bra litet bord 100*60 som jag skall ha datorn och CS3:an på. Tassar under benen så det är lätt att skjuta undan. En bra arbetsyta att ha dator/CS3 och kunna skriva på saknade jag på min gamla bana. Införskaffade oxå två spotlights med 3 LED vardera. Ger ett fint sken på banan. Har även dragit all el 220v snyggt och prydligt och även satt upp två hyvlade bräder där jag monterar mina s88, m88 osv..
LED belysnings slinga över arbetsbordet. Givetvis kan jag styra allt med NEXA system vilket innebär att jag kan tända spotlights, LED belysning, gatubelysning, hus belysning var för sig via en app. Web kameran styr jag även från telefonen såklart. Har kommit på att det är bra att ha en webbkamera när man som jag reser mycket. Blir abstinens besvären för stora så kan jag tända belysningen och kolla på banan via webbkameran när jag är på hotellrummet 🙂

Reglat 29 Mars 2018

Jag tog en liten paus från bakgrundsmåleriet. Reglade upp lite så att jag kan dra lite kablar till uttag. Skärm, webbkamera och klocka kom oxå upp. Det går framåt…

Målat och klart 25 Mars 2018

Tillbringat denna helg med att väva, måla och satt upp reglar som sedan stativet skall byggas ut efter. Märkt upp på goövet vart den nya banan kommer. Mycket större bana och rummet utnyttjas till fullo. Har satt för fönstret med en skiva för att förstärka effekten. Skivan är lätt att ta av om man behöver komma åt fönstret.  Har inhandlat en airbrush som jag skall testa att måla moln med. Skall bli kul! Skall göra en del på bakgrunden i påsk tänkte jag. Färger och pensla är inhandlade och boken om backdrops är läst 🙂
Färgen på himlen är enl Sture Byrens färg kod. Riktigt fin blå himmel.

Nu är rummet blåst. 17 Mars 2018

Nu är rummet blåst. Nu skall det vävas, målas tak, målas väggar. Tre saker jag som jag bestämde mig för idag när jag rev. Tre saker som skall vara förbjudna på nya banan: silvertape, häftpistol och sockerbitar! Målet är att väven skall vara uppe under påskhelgen.

Rivning pågår 16 Mars 2018

I dag har det blivit mer rivet. All kabeldragning borta. Alla byggnader nedpackade. Alla skenor borta, rengjorda, uppmärkta och packat. Har tom hunnit med en vända till tippen med lite av det jag rivet. Hoppas på ett riktigt ryck i morgon!

Trackplan 12 Mars 2018

Så här kommer min bana i plan 0 se ut. Plan -1 kommer att innehålla ett tågmagasin som nås av en helix.

Nybygget 12 Mars 2018

Här kommer jag att lägga upp bilder allt efter som mitt bygge med Nya Änglabanan fortskrider. Men..först skall den gamla banan rivas vilket påbörjades i helgen. Räknar med att rummet skall vara blåst innan påsk så målning av rum och byggande av underrede kan påbörjas den helgen.