Huset

Garden by night 16 Augusti 2020

Denna värmen som är nu tar nästan knäcken på en. Man man skall inte klaga. Kvällarna och nätterna är underbara. Lite bilder från olika delar av vår trädgård fotograferade på natten. I hörnan med dammen och Ribon Eco chair är det gott att sitta på sen eftermiddagen när det är skugga. Lyssna på grodornas kväckande och vattenporl. Växthuset som är både någon form av uterum och tomatodlig kan man inte vistas i på dagen pga värmen.

Trädgården 10 Augusti 2020

Då var det dags för nästa lilla projekt med huset/trädgården. Lite insynsskydd från gatan i den nylagda delen. 10 plintar att gräva ner, stolpar med armerings nät som det sen skall klättra någon täckande växt på. Namn på växter överlåter jag till kvinnan jag är gift med J. Att gräva ner plintar har blivit lite av mitt liv, tror jag är uppe i 70 tot i hela trädgården. Helt sjukt enl mig….

Utekök del 5 18 Juni 2020


Nu blev äntligen mina skyltar klara och uppsatta. Weberloggan i rostfritt, LED bakom och distans mellan vägg och skylt. Den svarta långa metallskylten byggde jag en ”ljuslåda” till. Fem LED, vit 5 mm plexiglas och sedan skylten på detta. Blev effektfullt tyckte jag.

Skruvade upp en Cembrit skiva på träsidan bakom klotgrillen för säkerhets skull. En stor rostfri ”balja” under också för säkerhets skull. Klotgrillen vilar direkt på betong skivan. Aluminium list klämdes på durkplåt och ovan del panel. Snyggt avslut på panel och durkplåten. Grå byggfog runt om. När jag göt plattan så satte jag tunn frigolit mellan betong och stolpar så att skivan inte skulle spricka i framtiden pga ev. rörelser. Detta mellanrum fogade jag också. Vask limmads fast. Väntar fortfarande på kran som är beställd. Dörrarna gjordes i samma panel som övriga köket.

Summan av det hela blev ca 26 000:- Kunde säkert bli billigare men jag har inte snålat på kvalitén på det jag köpte. Nu vill frugan ha en rostfri brandsläckare också till köket. Biltemas röda passar inte säger hon J
Ja, vad har jag som glad amatör lärt mig av detta bygge?

Allt blir dyrare än man tror.
Allt tar längre tid än vad frugan tror.
Tänk efter före. Tänker på när jag skulle gjuta plattan. Kollade runt på många tips innan jag bestämde mig för att plats gjuta. Ville inte ha skarvar, nackdelen är en grövre yta.
Noggrant förarbete. Syns ofta inte men lönar sig i längden.
Riktiga verktyg är A och O.
Köp kvalite´trallskruv. Hade en paket från Byggmax som var tot kass att använda.
Tillbringade mycket tid på brädgårdar runt om för att leta efter det som jag ville ha.
Ett h**te att gräva ner plintar. Tot har jag grävt ner ca 50 st på tomten till olika projekt.
Ha öl tillgängligt under byggtiden J

Utekök del 4 13 Juni 2020

Nu har det hänt en hel del. Målet är att få allt färdigt till midsommar. Jag kunde inte hålla mig så jag rev formen efter fem dagar. Den blåa tejpen visade sig vara ett bra val. Formen släppte direkt, snyggt och fint. Skivans storlek är 4,5 tjock, 4 meter lång och 88 cm bred. Ytan blev som väntat lite grövre eftersom jag gjutit på plats. Slipade med olika grovheter på våtslip och fick fram en bra yta som är helt acceptabel för ett utekök. Det fanns en del ytliga småsprickor som jag fyllde igen med att sila betong och spacklade i innan slip. Syns inte alls nu. Jag behandlade skivan med Steinfix vilket gav en fantastisk yta. Tre behandlingar med detta.

Lat som man är så köpte jag färdiggrundad panel. Panelen går upp 30 cm på sidor och baksida. De 30 cm klädde jag på insidan med durkplåt.
Tre sidor målas med samma gråa Jotun färg som jag har på andra ställen på hus/ute. Framsidan på köket målas i svart Jotun färg. Gångjärn och handtag till dörrar i rostfritt. Skönt med stora skåp där man kan stoppa in allt ”grillrelaterat”.
Vask inköpt på IKEA, kran beställd på nätet och väntas komma i veckan. Hålen för vask och kolgrill blev perfekta. Avloppet till vasken är en stenkista.

Insidan klädde jag med rostfri durkplåt. 30 cm hög. Grå utefog runt om.
Det som återstår är lite ljusskyltar som jag beställt J, en utrymmet där kolgrillen är skall kläs med Cembrit skiva för säkerhets skull, Aluminiumlist på ovansida, dörrar och beslag.

Utekök del 3 7 Juni 2020

Då var det dags att pappa taket. Underlagspapp och svart täckpapp på 22 mm råspont. Blev riktigt snyggt tycker jag. Dropp plåt runt nedersta plankan så att sen när panelen kommer på att det inte rinner regnvatten på den och på belysningen som jag monterat i den.
Och till sist var det dags att planera för gjutning. Fick bra tips på forumet på FB. Jag förstärkte först ramen ytterligare. Satte tre extra stödben som vilar på bjälklager. Nu blev det riktigt stabilt och bra. Form av formplyfa. Mycket blå Biltema tejp blev det. Runt stolparna satte jag tunn foam för att sen undvika sprickbildning. Mjukfog kommer sen runt stolparna när det är klart. Formen kommer att kasas ner. Form för vask blev 45*45 reglar, form för kolgrillen gjordes lätt av XPS cell plast. Hela formen smörjde jag in med såpa för att formen skall släppa lättare när det är dags.
Dags att blanda betong. Finja Expander Fin inhandlades på extrapris på Hornback för 112:-/säcken. Köpte 11 säckar. Visp och spannar på Biltema. 3,5 liter 20 gradigt vatten (japp jag värmde vattnet) till 25 kg betong. När halva formen var täckt av betong så armerade jag. Dels armeringsnät från Biltema (djäkla bra ställe i många fall 😊 ) och dels långa armerings järn. Vispade betongen rejält innan jag hällde den på formen. Tog säck efter säck. Jag hade fått tips på att inte köra med typ slagborr för att vibrera utan endast knacka lätt på formen för att få luft bubblor att försvinna. Ja nu är det bara att vänta i 7 dagar innan formen skall bort. Någon säger att man inte skall vattna utan enbart täcka med plast för att betongen skall stelna långsamt av det vatten som finns i den. Jag väljer att vattna dagligen. Sen är jag medveten om att man får inte den fina ytan som om man hade gjutit i formplyfa och sedan vänt formen. Men jag valde att gjuta på plats för att jag ville inte ha skarvar och jag kommer att slipa ytan såklart. Men det är ett ute kök och helt perfekt yta på bänkskivan räknar jag inte med att det blir. Ja, så här har jag gjort och det finns säkert kommentarer på att varför gjorde du inte si eller så och du har glömt det och det. Men jag är bara en glad amatör 😊

Utekök del 2 22 Maj 2020

Fint väder plus en extra dag ledigt har gjort att man hunnit en bit på vägen. Vatten framdragen och även grävt en stenkista för avloppet. Trallbrädor 22 mm lagda. 10 Spotlights från Markslöjd inkopplade på det centrala skymnings relä som jag har som styr all ytterbelysning. Frugan ville gärna ha upp glödlamps slingan också. Ribbor satta och målade. Uppreglat och inpassat för grillar och vask. Finns en del till att regla till höger om gasolgrillen. Skruvade bort avlastningsytan på vänstersidan av Webern. På högra sidan där gasolen för kastruller finns kapade jag den rostfria plåten för att få en rak yta mot betongplattan. Köpte kantlist på Biltema och satte på den avsågade kanten så man inte skär sig när man torkar av ytorna. Har gjort regelverket så jag får tre öppningsbara skåp. Kommer att lägga hyllor i två utav dom. Det skåpet under kolgrillen låter jag vara som det är pga värme och tillgänglighet till ask tömningen. Skåpsdörrarna kommer att göras av råspont som sen kläs med rostfri plåt. Allt är grundat med Jotuns Visir och sedan målat med Jotun Demi Dekk bruten färg. Kommer att behöva gjuta 3 betongskivor. Kom på att jag skall lägga en bakom gasolgrillen också.

Utekök del 1 17 Maj 2020

Ja då var så bygget med uteköket påbörjat. Det blir 1,5 * 4 m. Plats för arbetsytor, gasolgrill, kolgrill och vask med vatten. Arbetet började med att gräva ner plintar och sätta upp stolpar och limträbalkar. Gjorde samtidigt om lite av plattsättningen eftersom jag fick dra vatten ledningar under plattorna. Finns ingen ritning på detta och jag har allt i huvudet. Kommer att lägga ett tak av råspont och papp. Mycket belysning kommer det oxå att bli. Den befintliga altanen kommer att läggas om nästa sommar.

Utekök och förråd 1 Maj 2020

I sommar är det tänkt att fortsätta lite ute i trädgården med lite bygge. Utekök, nytt golv till passagen, vattendragning, mm. Golvet till passagen fixades i helgen.

TRÄDGÅRDEN 1 Juni 2019.


I sommar var det dax att starta årets stor projekt. Att ta bort den del av trädgården som fortfarande var 70-tal. Stora tojabuskar, taxis mm skulle bort, mur och gräsmatta bort, dvs en total bortforsling och nytt skall byggas upp. Köksfönster skall sågas upp och en altandörr skall sättas in. Altan anläggas framför kök och ett cykelskjul skall byggas i anslutning. Så här såg det ut innan början. Sliten gräsmattan om man nu kan kalla det gräs.. Överväxta buskar.. trist sida som aldrig nyttjades.

Arbetet började med att jag först grävde ut för hand den del som skall vara altan framför köket. 3 ton stenmjöl skyfflades ut och sen var det dax att padda den ordentligt innan plattor lades. All gammal stenkantsättning och mur plockades bort. Plintar sattes i samband med stensättningen.

Efter att tagit hjälp av gravmaskin som drog upp buskar och hyvlade av gräset och fraktade bort allt var det dax för att bygga upp på nytt. 6 ton gräsmattejord rullade ut. 4 ton stenmjöl till gången skulle ut. Markduk på detta och sen 2 ton svart kross.

Corten plåt 30 cm grävdes ner som avskiljare gång och plantering. Rostar snyggt utan att genomrostas.

Staket och cykelskjul byggdes upp av tryckimpregnerat. Ränna beställdes av plåtslagare och en kedja fick agera som stuprör. Sparad lavendel planterades i kanten av plåten. Cykelställ från Biltema passade precis. 

Det som nu är kvar att göra är att rulla ut gräset. Dörren skall i. Tak över dörren skall fixas. Allt virke skall grålaseras. Spireahäck skall planteras. mm mm..  Men som sagt. Detta är årets stora projekt.

Då var det dax att rulla ut gräsmattan. Gröna sidan upp. 42 kvm. Jättelätt att rulla ut och mkt bra blev det. Perfekt väder, uppehåll idag och sen skall det bli piss regn hela helgen. Perfekt!

Lördagen var ju ingen höjdare att arbeta ute i så det blev till att bygga en Joswood byggsats 🙂 Söndagen var det uppehåll så då blev det att klättra upp på taket och fortsätta taktvätt inför monteringen av sol celler.

Gräset frodas och växer som bara den. Klippning varje vecka! 30 meter norsk spirea häck planterad. Blir fint när den kommer upp lite.
Då var dörren isatt till sist. Herredjäklar sicket jobb det förde med sig. Eftersom det är ett stenhus fick jag mura lite på insidan för att snygga till kanter. Fick beställa en ek tröskel på snickeriet, plåtslagare osv… Men nu är det klart. Bara ett glastak som saknas.