Kobratelefoner

Ett intresse jag oxå har är Kobra telefoner eller Ericofonen som den egentligen heter. Meningen var att den skulle döpas till namnet Eriifon. Detta ord fick man fram av Eri som i Ericsson och av fon som betyder ljud. Namnet blev till slut Ericofonen pga av namnrättigheter.
Numera kallas Ericofonen oftast för Kobra telefon eller också för Cobra telefon. Den tillverkades av LM Ericsson i många färger och flera modeller och det var Ericofon DBJ 500 (600) som var standard modellen. Ericofonen DBJ 500 (600) tillverkades åren 1956 – 1982 i 2 510 000 exemplar.

Den äldsta Ericofonen med en höjd av 23 centimeter tillverkades i Sverige och monterades ihop av LM Ericssons Karlskrona fabrik mellan åren 1956 – 1961. Denna Ericofon tillverkades i 6 färger: röd, blå, grön, vit, benvit och mörkgrå. Färgsortimentet utökades 1957 med ytterligare 12 färger för Ericofonen fast dessa telefoner gick enbart på export i huvudsak till den nordamerikanska marknaden. I USA marknadsfördes Ericofonen av North Electric (dotterbolag till LM Ericsson) en telefontillverkare som LM Ericsson köpt i USA för att där kunna sälja telefoner eftersom amerikanska telefoner endast fick säljas av telefonbolag i USA.

Televerket introducerade Ericofonen 1959 i fem olika färger: röd, blå, grå, grön och benvit. Mörkgrått valdes bort då den påmindes för mycket om den svarta bakelittelefonen i färgen. Anledningen till att den äldsta Ericofonen är så sällsynt idag beror på två saker:1. Detta utförande fanns i endast två år.2. Televerkets monopolställning gjorde att man bara fick låna apparaten av dem och vid renovering så byttes kåpan ut mot en fabriksny kåpa av den låga modellen (21 cm). Nämnas kan att den nyare låga modellen fanns mellan 1962-1982.


De sex ursprungliga färgerna är:
Grön
Blå
Grå
Benvit – Beige / Ivory
Mörkgrå / Chaccal
Röd

Ytterligare tolv färger introducerades 1957 och då avsedda för export:
Accent Green
Aqua Mist
Chartreuse
Dusty Rose
Golden Glow
Nordic Blue
Royal Dubonett
Princess Pink
Riviera
Sahara
Sandalwood
Taj Mahal

Stoltheten i min samling är denna benvita från 1962. Dvs det är den höga modellen. 23 cm. Den är målad och signerad av flower power konstnären Wolfgang Metz.

Samlingen utökad med ett par vita Kobror plus en beige 23 cm hög. Ovanligt att få tag på denna storlek.