Tips

Tips 1: Försvenskning av växlar.

Efter ett tips från en modell rallar vän Jörgen Westerberg så bestämde jag mig för att försvenska min växlar,Började med att montera bort den lilla manöverspaken på växlarna. Filade bort ändarna som är av metall. Målade först med gul färg och sedan det röda. Använde mig av Humbol lackfärg. Vips så blev det genast mycket mer realistiskt på banan. Mycket pilligt jobb men det var det värt!

Tips 2: Banverket.

Banverket var en svensk myndighet som fanns från 1988 till 2010. Banverkets huvuduppgift var att förvalta den svenska statens spårjärnvägar. Banverkets fordon var gulmålade med blå skyltning. Underreden på fordonen var grå. Jag köpte en vanlig brun godsvagn och plockade isär den. Gul lackade den och satte på Banverkets dekaler. Snyggt blev det tyckte jag. Rätt och riktigt? Nä kanske inte….

Tips 3: Egnahem.

Denna hustyp finns representerad i nästan varje svensk stad där husen oftast utgjorde ett helt bostadsområde. Husmodellen har haft olika namn, HSB-villa och Egnahemsvilla är några. En del kan skilja mellan husen, men de var oftast på ca 70m2 och hade 3 rum och kök. Utvändigt fanns det många varianter, men de vanligaste var putsade eller med brädpanel från början. Efterhand som åren har gått har de flesta byggts om och till så att de har förändrat utseende. Husen byggdes oftast precis efter 2:a världskriget. 

Tips 4: Airbrush

Då var det dax att fixa bakgrunden. Jag införskaffade en airbrush och kompressor från Biltema. Hade väl inga större förväntningar på den men måste säga att den är kanon! Tyst och effektiv. Färger köpte jag i Linköping i en affär för konstnärs material. PolyFluid som är en färg av mkt bra kvalite´tillsammans med lösning/bindmedel. Köpte och läste boken om Painting Backdrops för att få lite tips. Började med att måla moln. Till detta skall man ha Titanium White och Payne´s gray för skuggor. Blandade till färgen och testade måla på en skiva innan jag gav mig på skarp målning. Förvånadsvärt lätt och enkelt. Varierade ”skarpheten” i det vita med att hålla airbrush på olika avstånd. Roligt och lätt och resultatet blev bra. Viktigt att färgen inte är för tjock när man sprutar.

Tips 5: Att göra berg/kullar

Nu var det så dax att göra lite kullar och berg. Det i färgväg som används till 99% är gult och svart acryl färg av bra kvalite´. Rund pensel nr 10 oxå av bra kvalite´. Pappskiva där man lägger en klick gult och en klick svart. Först lite gult på penseln sen lite mindre svart och sen är det bara att ”dutta” med penseln. Skissat upp kullarna i förväg med blyerts så man har konturerna på plats. Vill man göra tex ett rapsfält – mer gult och använd penseldrag. Väg el gång upp för en kulle – mer gult. Man lär sig ganska snart tekniken. A och O är kvalite´n på färg och penslar. Det blev riktigt bra tycker jag och det är svårt att misslyckas, och roligt är det…

Tips 6: Försvenskning av stoppbock

Stopp bockarna från Märklin ser ju inte riktigt svenska ut vid leveransen men det är lätt fixat.
Skruva av den svarta bocken från skenan. Tryck bort den röd/vita plastbiten försiktigt.
Spraya med gult. När den gula färgen torkat så måla de två dämparna svarta. Skruva på bocken igen på skenan. Vips så har man en helt annan stopp bock som är riktigt fin!

Tips 7: Kabeldragning

Jag har testat en hel del olika sätt att dra kablar på under banan. Kopparslinga rund om som man kunde ansluta genom att tvina och lödda, spikat kabel med kabel sko, kablar kors och tvärs, sockerbitar, silvertejp mm,,,, Klart bästa och det som jag gör nu är att skruva fast PV rör under banan. Skruvar fast med bleck som håller rören på plats. 10 rör på Biltema för 89:-. Drar sedan kablar med genom rören. Har dedikerade rör till växlar, till kontaktskenor, husbelysning, vägbelysning och matar ström. Snyggt prydligt under banan. Husbelysning har jag plintar med sockerbitar som jag ansluter till. Fick tipset med PV rör av en kille på FB sidan och det var nog det bästa och snyggaste jag gjort faktiskt. Lödder med krympslag alla anslutningar. Ja.. ett himla jobb fast det är ju nu vid nybygget. Sen är det ju bara att ansluta allt eftersom.